Филип Карът – инвеститорът, който Бъфет определя като свой герой

6314
Филип Карът – инвеститорът, който Бъфет определя като свой герой

Филип Карът може и да не е от най-известните имена в инвестиционните среди, но без съмнение заслужава да бъде отбелязано. Самият Уорън Бъфет се отнася към него с огромно уважение и го определя като един от своите герои. 

И това не е случайно, тъй като Карът е един от най-големите привърженици на любимия на Бъфет дългосрочен инвестиционен подход.

Карът основава един от първите инвестиционни фондове в САЩ, който днес е мултимилиарден финансов гигант, пише британският вестник Daily Telegraph в свой материал, посветен на инвеститора. Карът не престава да търгува до своята смърт, която го застига на преклонната възраст от 101 години. Навлизането му в света на инвестициите обаче става благодарение на случайно дочут разговор.

Роденият през 1896 година Карът е единственото дете в семейството на адвокат и социална работничка. Макар че родителите му имат добри доходи, те не са достатъчно вещи в управлението на семейните финанси. Затова още на 16-годишна възраст Карът осъзнава, че ако иска да натрупа богатство, той трябва да разчита на себе си.

През 1924 г. Карът започва да инвестира с пари на своето семейство и приятели, които са забелязали умението му да открива печеливши акции. Той често игнорира анализаторите на Wall Street и проучва сам компаниите, в които смята да инвестира.

Идеи и цитати от ментора на Уорън БъфетСписание Fortune пише, че ако прочетете само една книга за инвестиране, то тя трябва да бъде именно "Интелигентният инвеститор"

 Преди  да се отдаде изцяло на инвестициите обаче, през 1922 г. Карът постъпва на работа като журналист в новооткритото седмично списание Barron’s, което днес се смята за основоположник на съвременната финансова журналистика. Там той пише едни от първите публикации на тема „стойностно инвестиране“, а през 1930 г. доразвива тази концепция в своята книга The Art of Speculation.

Точно по време на престоя му в Barron's идва и щастливата случайност, вдъхновила инвестиционната му кариера. Един ден Карът случайно дочува идея за нов тип инвестиционна компания – взаимен фонд от отворен тип. Идеята е на един от бъдещите основатели на фонда Шърман Адамс, който посещава офиса на Barron's през този ден.

Въпросният фонд  - Massachusetts Investors Trust – е основан с 50 000 долара през 1924 г. Фондът съществува и до днес и управлява активи на стойност 3.4 милиарда долара. Идеята на Адамс води до нещо много по-голямо, вдъхновявайки Карът да стартира своя собствена инвестиционна компания.

През 1928 година Карът основава Pioneer Fund, който впоследствие става Pioneer Investments. В наши дни фондът има клонове в 28 страни по света и управлява активи на стойност от близо 250 млрд. долара.

Началото обаче е трудно. Само година след основаването на компанията идва и крахът на Уолстрийт (1929 г.), който бележи и началото на Голямата депресия в САЩ. Въпреки това Карът успява да преведе умело компанията както през периода на рецесия, така и през годините на Втората световна война.

Връзката на Карът със семейство Бъфет датира от 40-те години на миналия век. По това време основателят на  Pioneer Investments често посещава бащата на Уорън Бъфет – Хауърд, с когото обменят инвестиционни идеи.

По-късно Карът придобива дял в компанията на Уорън Berkshire Hathaway и това се превръща в най-успешната му инвестиция. Той купува акциите през 60-те на цена от 400 долара за брой, защото е впечатлен от управлението на Бъфет. Днес акциите на  Berkshire се търгуват на единична цена от над 220 000 долара.

Друга негова инвестиция е в компанията Greif Bros Cooperage Corporation, която му е препоръчана от Хауърд Бъфет. Това е и идеален пример за любимия тип инвестиции на Карът, който винаги търси стабилни бизнеси, в които да инвестира на разумна цена. Карът държи дял в компанията за бъчви в продължение на 48 години.

„Моята стратегия е изключително проста,“ пише Карът в The Art of Speculation. „Купувам акции в добри компании на разумна цена и след това не ги пипам.“


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg