Финансова подкрепа за модернизация на 5 публични дружества

1239
Финансова подкрепа за модернизация на 5 публични дружества

Имената на пет публични компании се открояват в списък, одобрен от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за кандидатстване: BG161PO003-2.1.07 "Технологична модернизация в големи предприятия".

В списъка на класираните участници попадат Софарма, М+С Хидравлик, Завод за хартия - Белово, Неохим и Унипак.

Софарма ще получи близо 4 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, което представлява 50% от стойността на своя проект за „Подобряване на конкурентноспособността на Софарма, чрез въвеждане на иновативно технологично оборудване и стартиране на производството на иновативни продукти".

Наполовина ще бъде подкрепен и проектът на М+С Хидравлик за "Технологично модернизиране и обновление в М+С Хидравлик". Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 2.46 млн. лв.

За „Повишаване на конкурентноспособността на на ЗХ Белово чрез иновативна технологична модернизация, пряко свързана с внедряването на шест иновативни продукта" от Завод за хартия - Белово ще получат безвъзмездно 2.62 млн. лв., при обща стойност на проекта 5.25 млн. лв.

Сумата, с която от Неохим ще бъдат подпомогнати е почти 4 млн. лв. и тя ще се отпусне за „Фундаментална промяна на производствения процес в цех за амонячно производство ам-76". В тази насока от Неохим ще инвестират общо 8.36 млн. лв.

Унипак е петата публична компания в списъка на одобрените дружества. От компанията ще получат помощ в размер на 1.87 млн. лв., или почти половината от необходимата сума за изпълнение на проекта за „Повишаване ефективността и конкурентноспособността на Унипак, чрез въвеждане в експлоатация на иновативна, високопроизводителна, шестцветна, офсетова печатна машина".

Наличният бюджет по тази процедура е в размер на 56.73 млн.лв. и ще се разпредели между 20 компании.

Резервният списък с проектни предложения, които покриват минималните изисквания за получен резултат от техническа и финансова оценка е значително по-обширен и в него влизат проектите на 56 компании. От тях публични са Проучване и добив на нефт и газ, ЕМКА, Елхим-Искра, Медика, Алкомет, Етропал.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg