Няма да приватизираме наличния финансов ресурс на "Булгартабак", заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Правителството вече взе решение за разпределяне на печалбата на "Булгартабак", която е в размер на около 66 млн. лв., от тях 53 млн. лв. ще постъпят в държавния бюджет, каза министърът, цитиран от БТА.

В условията на криза и с по-висок акциз върху цигарите приватизацията на холдинга ще бъде по-трудна, но приходите от новите акцизи и печалбата от "Булгартабак" ще надвишават сумата, сочена през май 2009 г. за закупуване на холдинга - 80 млн. лв., каза Трайков.

Защо четири години се оказаха твърде малко за предишното правителство да приватизира холдинга и то в условията на икономически подем, запита той.

Линията на политиката на МИЕТ по отношение на "Булгартабак" няма да се сменя и приватизация ще има, но прозрачна и подпомагана от качествени консултанти, избрани на конкурсен принцип, заяви министърът.

На консултантите ще бъде възложено да извършат обширен маркетинг за нуждите на приватизацията, цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация, добави министърът.

Припомняме, че при представянето на 100-те дни на правителството, министърът на икономиката уточни, че процедурата по приватизация на цигарения холдинг ще започне в първото тримесечие на 2010 г.