Днес, 10 октомври 2016 г., в Българската стопанска камара бяха връчени призовете в конкурса ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ. Инициативата се организира за първа година от Финтрейд Файнанс АД и в нея участваха десетки български микро и малки предприемачи от цялата страна. Трийсет и седем бяха допуснати до експертна оценка, а шест проекта се състезаваха на финала на конкурса и основните награди, предоставени от организаторите.

Марияна Викиева, собственик на „Мели М“ ООД, и нейният проект „Виртуална пробна“ бяха оценени най-високо от експертното жури на конкурса и получиха голямата награда от 5 000 лв. за реализиране на бизнес идеята – обогатяване на функционалността на своя онлайн магазин www.nosii.com с нов модул за дизайн. Благодарение на него, потребителите ще могат да създават свой модел национален костюм или отделен елемент от костюма (риза, престилка, сукман, пола, потур и т.н.) Фирмата е лидер в България в сферата на дизайна и производството на фолклорни костюми, музикални инструменти и аксесоари.

На второ място беше класиран проектът на Ива Тодорова от София и управляваната от нея фирма „Таратанци“ ООД. Основната дейност на компанията е да провокира интереса на обществото към българския фолклор чрез алтернативни игрови методи. С безлихвен кредит от 5 000 лв. за период от шест месеца, като втора награда в конкурса, тя ще има възможност да реализира своята идея „Пъзел за бродиране“ – игра под формата на пъзел и книжка, в която има информация за българските шевици.

Третата награда, също безлихвен кредит от 5 000 лв. за период от шест месеца, отиде при Драгомир Апостолов от Своге и неговата фирма „Меджик Грийн Ленд – МГЛ” ЕООД. Тя се занимава с разчистване на изоставени и занемарени терени в градската среда, а наградата ще помогне на компанията да закупи необходимите за разширяване на своята дейност машини.

Допълнителният приз на експертното жури беше връчен на Елина Черкезова – Велева и нейната частна детска градина („Ели и Гери“ ООД, София) за идеята да направи площадка за игра, насочена към връзката между децата и природата. Със своя проект финалистката спечели ваучер за безплатна електрическа енергия до 500 лв. за период от шест месеца. Наградата е предоставена от Ар Си Пауър Енерджи.

Медийното жури също определи за свой фаворит проекта „Виртуална пробна“ на Марияна Викиева. Тя успа да събере максималните оценки на представителите на медиите, с което получи специалният им приз.

Плакети за класиране на финала във ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ 2016 бяха връчени и на Христина Бочева („Зироу проджект студио“ ООД, София) за идеята й за създаване на качествено аудио и видео съдържание за деца от 2 до 4 години, както и на Илиана Илиева („Кибела Арт“ ЕООД, Видин) за разширяването на нейния детски център за занимания по приложни изкуства.

„За нас беше истинско предизвикателство да разгледаме и оценим идеите на участниците, защото всичките бяха интересни и иновативни, освен това имаха и своята социална значимост. Впечатлен съм от факта, че в конкурса участваха много млади предприемачи и смятам, че те са хората, които ще допринесат за развитието на бизнеса у нас. Наша задача е да ги подкрепим и да намерим решение да реализират идеите си“, каза Николай Николов – председател на Борда на директорите на Финтрейд Файнанс АД.