Комисията за финансов надзор предупреждава, че "Кей ЕФ ЕМ Кепитъл Инвестмънс" ЕООД предлага инвестиционни услуги без да притежава лиценз от Комисията за финансов надзор за извършване на въпросната дейност.

В комисията са постъпили рекламни материали за инвестиционни услуги, предоставяни от дружеството, чиято регулация попада в обхвата на Закона за кредитните институции и на Закона за пазарите на финансови инструменти. За целта е сезирана и Българска народна банка.

Предлаганите продукти от "Кей ЕФ ЕМ Кепитъл Инвестмънс" ЕООД, за които тя не притежава лиценз са инвестиционните продукти "Фиксиран доход", "Фиксиран доход с предварително изплащане на лихвения доход", "Неограничен доход при гарантиран първоначален капитал", "Спестовна програма", "Кредитен инвестиционен продукт", "Неограничен доход при гарантиран първоначален капитал и гарантирана годишна доходност", "Партньорско споразумение за инвестиции на финансовите пазари с обща стратегия", "Валутна сметка", "Златна сметка", "Защита от инфлация" и "Икономическа рента".

От КФН също припомнят, че от февруари 2011 г. е влезнал в сила Закон за ограничаване на плащания в брой и са забранени плащанията, надвишаващи сумата от 15 000 лв. или равностойността им в чужда валута.

Рискът по предоставяне на парични средства и други финансови активи от инвеститорите на нелицензирани участници е изцяло за сметка на съответните инвеститори.

Нелицензираните дружества, които предлагат инвестиционни услуги без наличието на лиценз и в разрез със закона, не са контролирани от Комисията за финансов надзор. Предоставените от клиенти на такива дружества активи не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. При предоставяне на финансови активи на нелицензирани дружества инвеститорите могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.