Дъщерното дружество на Холдинг Пътища - Пътища и магистрали ще трябва да извърши проучване на пазара, да преговаря с евентуални купувачи и да продава съучастията си в свои дъщерни дружества, които съгласно финансовия отчет за 2010 г. имат отрицателен собствен капитал и коефициент на обща ликвидност по-нисък или равен на 0.8. Това предлага от акционера Евробилдинг 2000, който притежава над 18% от капитала на холдинга.

От Евробилдинг 2000 са внесли съответно предложение за промяна на дневния ред на Общото събрание на Холдинг Пътища, насрочено за 30 юни 2011 година, информират от публичната компания.

Минималната продажна цена на дяловите участие на Пътища и магистрали в дъщерни дружества следва да бъде определена от три вещи лица, включени в списъка на Агенция по вписванията и/или на съдебната власт, а купувачите ще бъдат определени от Съвета на директорите на Пътища и магистрали.

Да припомним, че Пътища и магистрали има участия в Пътностроителна техника, Пътинженеринг М, Видапътстрой, Бургаспътстрой, Пътстрой и Пътища Стара Загора.

„Предвид нарастващата конкуренция все по-често се налага като изискване в тръжните процедури участниците да имат положителен финансов резултат за последните няколко години, обикновено три. Предвид този факт и като следствие от икономическата криза, в която извършваха дейността си дружествата от структурата, някои от тях, смятаме, че няма да покажат положителни финансови резултати съгласно одитираните си отчети, което ще затрудни и тяхното бъдещо присъствие на пазара. Това безспорно ще се отразява на и на консолидирания отчет на Холдинг Пътища, както и на цялата структура като цяло", така от Евробилдинг 2000 мотивират решението си да внесат допълнителната точка в дневния ред на предстоящото ОСА на Холдинг Пътища.

Борсовата седмица започна с разпродажби на акции на Холдинг Пътища. Инвеститорите се освободиха от 57 450 акции на компанията само допреди обед. Цената им се срина с 11.47%, до 0.471 лв. за брой.