За деветте месеца на 2009 г. Фонд Енергийна ефективност (ФЕЕ) отчита 19 одобрени проекта на кандидатствали за кредитиране или гаранции на кредити общини, болници и частни фирми. Почти всички одобрени проекти осъществяват реконструкция на съществуващи сгради с цел постигане на енергийна ефективност, което обикновено включва подмяна на енергоизточник, на дограма или пък изолация на фасади и покриви, и др.

Проектите са на обща стойност 9.35 млн. лв., като предоставените от ФЕЕ кредити или гаранции по кредити възлизат на 6.15 млн. лв. По одобрените проекти вече са подписани 12 договора за кредит и 2 договора за гаранции. По тези договори ФЕЕ ще предостави заемно финансиране от около 4 млн лв., съобщиха за Profit.bg от фонда.

Изпълнителният директор на Фонд Енергийна ефективност Димитър Дуков заяви: „И през 2009 г. най-популярните мерки за енергийна ефективност сред нашите партньори продължават да са енергоефективните реконструкции на общински сгради, училища, детски градини."

Фондът предоставя кредити за проекти за повишаване на енергийната ефективност в размер от 30 хил. лв. до 3 млн. лв., със срок на изплащане до 5 години, като не се взима такса за предсрочно погасяване. Фиксираната годишна лихва по тези кредити е между 6% и 9% за общини, болници и висши учебни заведения и между 7% и 10% за фирми и физически лица, без допълнителни такси и комисионни. Изискваното собствено участие на кредитополучателите е от 10% до 25% в зависимост от схемата на финансиране.

Продуктите на ФЕЕ включват също частични гаранции по кредити при гаранционна експозиция (за отделен проект) максимум 800 хил. лв., портфейлни гаранции (за компании за енергийни услуги (ESCO) и за саниране на многофамилни жилищни сгради).

От тази година фондът предоставя също т.нар. мостово финансиране за проекти за енергийна ефективност по ОП „Регионално развитие" и ОП „Конкурентоспособност". Това представлява заем, който се предоставя на одобрения проект, за да бъде реализиран и да може да получи своето финансиране по съответната програма. Ако по някаква причина организациите не могат да получат финансиране при завършен проект, заемът може да се превърне в кредит със стандартни условия към фонда.

От създаването си през 2005 г. досега ФЕЕ е финансирал 74 инвестиционни проекта за въвеждане на енергийна ефективност в общини, болници, университети, ЕСКО компании и производствени предприятия, като са предоставени средства в размер на 20.7 млн. лв. (общата стойност на изпълнените проекти е над 30.7 млн. лв.).

В резултат на тези проекти вече се отчитат годишни спестявания на електрическа енергия от 13 070 MWh, на топлинна енергия от 37 708 MWh, както и редуциране на емисии от парникови газове в размер на 44 283 t CO2equi (тона еквивалентно количество въглероден двуокис). A спестяванията, които ще се реализират за пълния жизнен цикъл на проектите са както следва - електрическа енергия от 261 400 MWh, топлинна енергия от 754 161 MWh, както и редуциране на емисии от парникови газове в размер на 885 658 t CO2equi. (тона еквивалентно количество въглероден двуокис).

Фондът е специализирана финансова институция за финансиране на проекти в областта на енергийната ефективност. Създаден е през 2005 г. със Закона за енергийна ефективност, като юридическо лице независимо от държавните институции, като оперативното му управление се осъществява от избран с тръжна процедура фонд мениджър - консорциумът Еконелер-ЕнЕфект-Елана (ЕЕЕ), който се състои от канадската консултантска компания Еконелер Интернешънъл, българският Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и ЕЛАНА Холдинг.

Средствата за фонда са дарени от Глобалният Екологичен Фонд на ООН, администриран от Световна банка, правителството на Австрия, правителството на България и частни български дарители.

В средата на 2006 г. Световна банка обяви фонда за най-добрия стартиращ фонд в Източна Европа. По-късно през същата година Агенцията по енергийна ефективност го награди за най-добра специализирана институция за финансиране на проекти по енергийна ефективност. През 2007 г. той бе отличен от Световна банка като институция с „най-добра практика" във финансирането на енергийна ефективност, се казва още в съобщението.