Фонд на Елана е най-добрият ниско рисков фонд в ЦИЕ

1985
Фонд на Елана е най-добрият ниско рисков фонд в ЦИЕ

ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар бе обявен от сп. Business New Europe за "Най-добрият ниско рисков фонд 2009" в рамките на редовната годишна класация на фондовете, инвестиращи в регионите на Централна и Източна Европа, Кавказкия регион и Централна Азия.

Класацията "Фондове на годината" се провежда за втора поредна година, като годишният анализ на списанието прави преглед на фондове на най-големите асет мениджъри с инвестиции в наблюдаваните от изданието региони.

Сп. Business New Europe е отличило на базата на резултатите на фондовете "Най-добър фонд, инвестиращ в акции 2009", "Най-добър фонд, инвестиращ в имоти 2009" и "Най-добър ниско рисков фонд 2009" (включва фондове, инвестиращи в облигации и тип "паричен пазар").


В категорията "облигационни фондове и паричен пазар" списание Business New Europe е селектирало 9 ниско рискови фонда, сред които ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар регистрира единствената положителната доходност от 7.4% за едногодишен период до 30 юни 2009 г.

Останалите ниско рискови фондове имат за същия период отрицателна доходност в диапазон от минус 4% до минус 14%. Другите ниско рискови фондове са на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Ерсте Шпаринвест (Erste Sparinvest, фонд мениджърът на Ерсте Банк), Пайъниър Инвестмънтс; едни от най-големите асет мениджъри в балтийските страни - Парекс Асет Мениджмънт и Swedbank Investment Funds.

С приза "BNE 2009 Най-добър фонд, инвестиращ в акции" е отличен East Capital Turkish Fund с доходност за една година (към 30 юни 2009 г.) от 9.9%. Фондът е управляван от East Capital, специализиран за инвестиции в Източна Европа асет мениджър, базиран в Стокхолм. "BNE 2009

Най-добър фонд, инвестиращ в недвижими имоти" е Renaissance-Nedvizhimost Fund с най-висока доходност сред подобните фондове от началото на публичното си предлагане в края на 2006 . - 24.4%.

Фондът е управляван от американския фонд мениджър Renaissance Investment Management, базиран в Бостън.

В годишния анализ на сп. Business New Europe участват още фондове на Джей Пи Морган Асет Мениджмънт, ING Инвестмънт Мениджмънт и др.

Снимка: Ивайло Пенев, портфолио мениджър на Елана Фонд Мениджънт

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg