Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ (

) е сключило на 22 декември договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщават от Българска фондова борса. Сумата на кредита е 7 млн. евро като той ще бъде погасяван на 23 равни тримесечни вноски.

През лятото стана ясно, че между Фонда за енергетика и енергийни инвестиции АДСИЦ и Европейската банка за възстановяване и развитие бе подписано Мандатно писмо, с което ще започнат преговори по отпускане на кредит в размер на 10 000 000 евро.

Комисията за финансов надзор одобри миналата седмица проспект за публично предлагане на акции, емитирани от ФЕЕИ АДСИЦ.

Емисията е в размер на 325 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции, с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 3.20 лева всяка.

Основната дейност на дружеството е набиране на средства чрез издаване на емисии ценни книжа и инвестиране на набраните средства във вземания (секюритизация на вземания), покупко-продажба на вземания.

ФЕЕИ АДСИЦ е част от икономическата група Енемона АД. Акционери в дружеството са Енемона АД с 58.07%, Еко инвест холдинг АД с 14.88%, Енергомонтаж АЕК (АД) с 8.19% и други физически и юридически лица с 18.86% от капитала.

В състава на Съвета на директорите влизат Прокопи Прокопиев - председател, Цветан Петрушков – зам.-председател и изпълнителен директор и Христо Христов – независим член.