Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е отдал под аренда 2 994 декара земеделска земя за срок от една до пет стопански години в областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Русе, Ловеч, Плевен и Велико Търново, съобщава БФБ.

Арендата е дължима в края на всяка стопанска година, като средната рента за стопанската 2006-2007 г. е 14.60 лв. на декар.

През изминалата седмица фондът продаде седем неурегулирани поземлени имота, намиращи се в гр. София, в непосредствена близост до летище София за общата сума от 2.11 млн. евро.

В края на февруари седем дружества, от които пет публични компании, учредиха дружество с нестопанска цел - Българска асоциация на собствениците на земеделска земя.
Това са Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ, Земеделска земя АД и Винпром Пещера АД.

Целите на сдружението са ускоряване на процеса на комасация на земеделските земи, ефективно развитие на поземлените ресурси, създаване на условия за модерно развитие на земеделието в България и защита интересите на собственици на земеделска земя.

По данни от асоциацията към настоящия момент членовете й притежават общо 600 хил. декара земеделска земя.

Днес се изтъргуваха 54 501 акции на Фонд за недвижими имоти България на ниво от 1.44 лв. за брой.