Най-големият в света производител на електронна техника тайванската Foxconn, на чиито заводи в континентален Китай се сглобяват таблети iPad и смартфони iPhone, смята да подмени част от своите служители с 1 млн. робота през следващите три години.

Това ще повиши значително производителността на труда и ще намали свързаните с повишаването на заплатите издръжки. Аналитици разчетоха сигнала от компанията като признак за това, че привлекателността на КНР като страна с евтина работна ръка е на път да стане мит, пише РБК daily.

На щатът във Foxconn са заведени близо 1.2 млн. работника и само 10 хил. робота. В изказване пред съвета на директорите обаче главата на компанията Тери Гоу заяви, че роботите в компанията ще наброяват 300 хиляди през следващата година, а през 2013-а те ще надхвърлят 1 милиона. Плановете на компанията, която сглобява джаджи за гиганти като Sony, Microsoft, Apple, Motorola, Nokia, Cisco, Dell и Hewlett-Packard, са за израняване на бройката между хората и машините до 2014 година.

„Автоматизацията на производството е продиктуван от желанието на Foxconn да избави служителите от рутинни дейности и да ги пренасочи към по-високи позиции в производството, свързани с развойната и иновационна дейност", заявяват от компанията.

Основните производствени мощности на Foxconn се намират в континентален Китай - над десет завода в девет провинции. Експерти коментират, че плановете на корпоративното ръковдство е движено от напълно разбираеми икономически мотиви. Китай бе разтърсен от серия самоубийствени актове на служители през последната година, заради тежките условия на труд и ниската работна заплата. Така Foxconn попадна в полезрението на прокуратурата, защото десетки човека от нейните фабрики се простиха с живота си.

Притеснения сред властите породи и серията от масови протести в заводите на световно известни компании, в това число и на разположените в южен Китай японски Honda и Toyota. За да удържи социалния мир, официален Пекин принуди работодателите да удвоят заплатите на своите служители през следващата петилетка.

„Работната заплата се повишава много бързо", цитира Reuters ръководителя на фонда Eastern Bay Investment Management в Шенжен Дан Бин. Ръстът на заплатата се пренася и върху по-високите цени на произвежданите стоки, което не устройва нито Foxconn, нито нейните клиенти, пише РБК daily. От самата компанията обявиха преди време, че планират частично изнасяне на производството в по-бедни и неразвити провинции на Китай, но и това не отменя проблема. „Разбира се, някои компании ще решат да преместят част от дейността си зад граница, но е много по-лесно да го кажеш, отколкото да го направиш, защото цялата мрежа на доставки е съсредоточена тук", каза Бин.

Много от китайските компании, които не се надяват повече на евтината работна ръка, която май вече я има само в Югоизточна Азия и Африка, преминават към пълна автоматизация на производството си. „И това не е характерно само за Foxconn. Днешен Китай използва твърде малко роботи в производствения процес, сравняван със своите съседи, преходът към автоматизацията ще протече много бързо", каза пред РБК daily аналитикът в Capital Economics Цинвей Ван. По данни на Международната федерация по роботехника, използваните в заводите на Китай роботи през 2010 г. са били под 50 хил. промишлени робота, бройката им се очаква да се удвои към 2013 година. За сравнение близо 100 хил. робота са заменили човека в Южна Корея, а в Япония цифрата надвишава 300 хиляди.

Конкурентните предимства на Китай остават засега много големи, но в средносрочен план те ще намаляват. „Ресурсите от неквалифицирана, нискозаплатена работна сила, която по-рано осигуряваха бедните провинции, е практически изчерпан. В най-скоро време ще достигнем и пика на броя трудоспособно население, след което ще наблюдаваме значителен спад за десетилетия", обобщи ситуацията Ван.