Българска фондова борса и фондация "Атанас Буров" традиционно организират лятно училище "Инвестиции". Повече за инициативата можете да разберете от интервюто на Profit.bg с Георги Български, член на Съвета на директорите на Българската фондова борса.

Г-н Български, разкажете ни накратко за бятно училище "Инвестиции", което се организира от фондация „Атанас Буров“ и Българска фондова борса – София. За коя година се провежда инициативата?

Тази година ще бъде петнадесетото издание на инициативата Лятно училище на фондация „Атанас Буров”. Темата ще е "Инвестиции" и ще се проведе в Банкя между 26 август и 2 септември. По този повод фондация „Атанас Буров“ обяви конкурс за стипендии за участие в обучението.

Акцентите в подготовката ще бъдат практически анализ на капиталови инструменти, инвестиционни решения и подходи, работа с информационни приложения, инвестиционна етика, корпоративно управление, професионални сертификационни програми и кариерно развитие.

Участниците в училището ще бъдат поставени пред задачи с практически характер, като за целта се очаква да демонстрират знания, съобразителност, креативност и умения за работа в екип.

Какви са изискванията и сроковете за кандидатстване?

В Лятното училище ще бъдат включени до 20 студенти от икономическите университети в страната, които се обучават по икономически специалности, имат завършен най-малко трети курс и успех от следването най-малко много добър 4.50.

Необходимо е също така кандидатите да владеят отлично английски език. Отделно до 10 човека могат да вземат участие в обучението за собствена сметка, като заплатят такса в размер на 600 лв.

Срокът за кандидатстване е 19 юни 2016 г., като трябва да се изпрати попълнена информационна карта, автобиография и самостоятелно написано есе на английски език. Одобрените стипендианти ще бъдат обявени до 3 юли 2016 г.

Има ли повишен интерес тази година спрямо 2015 г.? Смятат ли участниците, че това може да е трамплин към намирането на работа в сферата за в бъдеще?

Все още не е настъпил крайният срок за участие и съответно е трудно да преценим дали интересът е по-висок от този през 2014 г. Важно е да отбележим обаче, че преобладаващата част от завършилите училището впоследствие започват кариерното си развитие във водещи финансови институции в страната и чужбина.

По време на лекции тази година част от тях ще разкажат за ролята на Лятното училище в своето кариерно развитие.

Кои ще са лекторите тази година?

Лекторите на училището са с богат опит във финансовата сфера, капиталовите пазари и фондовата борса в България. Сред тях са Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал", Георги И. Български, член на Съвета на директорите на БФБ - София, Тихомир Каунджиев, управляващ партньор в "Мелон финанс", Димитър Бакалов, заместник финансов директор на "Винпром Пещера", Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт", Иван Такев, който е изпълнителен директор на фондовата борса, и Даниел Дончев, старши портфолио мениджър в NN Bulgaria.