Известният финансов специалист Гари Шилинг, който бе един от първите икономисти на Merrill Lynch през 1960 г., прогнозира повишение на лихвите по 30-годишните щатски държавни облигации до 2%.

Вижте още: Пазарите са силно надценени, според Карл Айкън

„През 1981 година лихвите по 30-годишните облигации бяха 15.21% и аз прогнозирах, че навлизаме във фазата на ралито на живота ни при облигациите“, коментира Шилинг в интервю за финансовото издание Bloomberg.

“Очаквах понижение на инфлацията и с това намаляване на нивата на лихвите по облигациите, което да инициира поскъпване на облигациите“, допълва Шилинг по повод прогнозата си тогава.

„Смятам, че все още сме в подобна фаза. Лихвите по облигациите в момента се понижиха с невероятна сума. В момента те са при нива малко под 3% за 30-годишните облигациии. Смятам, че понижението им ще продължи до 2%“, прогнозира още специалистът.

Както споменава Шилинг, в началото на 80-те години на миналия век станахме свидетели на повишаваща се инфлация, която е била спряна от смелите действия на тогавашния ръководител на Фед – Пол Волкър, с масирано повишение на лихвите. То вкара за момент щатската икономика в рецесия.

През последните 35 години станахме свидетели на почти безпрецедентно понижение на лихвите по 30-годишните щатски облигации.

„Хората питат какво от това, че лихвите ще се понижат от 3 на 2%. Ако съм прав и това се случи, то инвеститорите ще изкарат 30% на вложените си средства“, допълва още Шилинг.