Газпром се готви да участва в търга за закупуване на стотици бензиностанции и петролна рафинерия във Великобритания, пише британският в. Sunday Times.

Както сочи изданието тези дни компанията ще подаде заявката си за участие за придобиване на 800 бензиностанции и на завода за преработка на петрол Линдзи в Килингхолм, разположен в графство Линколншир.

Активите са предоставени за продажба от френската петролна компания Total, която нае инвестиционната банка JP Morgan за продажбата на бизнеса си във Великобритания, включващ 5 000 работни места. Прогнозираната стойност на активите надвишава 1 млрд. британски лири.

По данни на вестника, Газпром ще участва в търга за придобиване на активите на Total чрез своето подразделение ОАО Газпром нефть. Total ще включи в продажбата и 247 км. подземен петролопровод от Линдзи до нефтохранилището Бънсфийлд, в близост до Лондон и обслужващ с гориво югоизточна Англия и летището Хийтроу.

В аукциона ще участват още индийската компания Essar Oil и американската петролна компания Valero Energy.

Ако Газпром купи британския бизнес на Total, то руският петролен гигант ще стане най-големият доставчик на гориво във Великобритания, което може да предизвика безпокойство сред британските управляващи, пише вестникът.