За покупката на две европейски компании, работещи в областта на триизмерния печат – шведската Arcam и немската SLM Solutions, съобщи американският промишлен конгломерат General Electric.

Общата сума на сделката съставлява около 1.4 милиарда долара.

3D печатът се използва в промишлеността за създаването на прототипи вече над десетилетие. Именно през последните години обаче технологията започва да добива широка разпространеност. В частност, започнаха да се използват 3D притери за производството на зъбни коронки, за изработването на неголеми летателни апарати и т.н.

От General Electric съобщиха, че ще платят по 38 евро за акция на SLM Solutions, или общо 683 милиона евро, като се уточнява, че GE се е договорил за закупуването на 31.5% от ценните книжа на основните акционери на компанията.

SLM, произвеждаща оборудване за лазерен 3D печат от метал, предоставя своята продукция на авиокосмическия отрасъл, енергийния сектор, сферата на здравеопазването и автомобилната промишленост.

Освен това General Electric предлага по 285 шведски крони, или общо 5.86 млрд. крони (685 млн. щатски долара) за акциите на Arcam, която е изобретила технология за 3D печат от метал чрез електронно-лъчев процес.

Сред клиентите на Arcam са представители на авиокосмическата промишленост и сферата на здравеопазването.

"Технологията за 3D печат, или адитивно производство, ще помогне на General Electric да се превърне във водеща цифрова промишлена компания", коментира сделката генералният директор на GE Джеф Имелт.

В General Electric са пресметнали, че към 2020 г. новият бизнес в областта на триизмерния печат ще донесе на конгломерата доход от 1 милиард долара.

По оценки на аналитичната компания IDC, в най-скоро време световните разходи за 3D печат ще нараснат средно с 27% на година. Очаква се, че за оборудване и сервизно обслежване през 2019 г. ще са необходими 26.7 милиарда долара срещу 1 милиард долара през 2015 г.