”Очаквам Българска фондова борса да се движи основно от корпоративни новини (финансови отчет, увеличение на капитала, разширяване на бизнеса на публичните дружества) и предстоящите големи IPO-та.” Това заяви пред Profit.bg Гено Тонев, портфолио мениджър на ДФ ЮГ Маркет Максимум.

Тонев е на мнение, че „притокът на капитали ще запази положителния си баланс и това ще създаде допълнителна ликвидност на пазара”.

Запитан, относно предстоящите публични предлагания, Тонев обясни, че очаква много силен интерес, предвид тесните рамки на пазара и достигнатите високи оценки за редица публични компании.

” Растежът, който наблюдавахме през последните няколко месеца, със сигурност няма да се повтори, което отваря врати за силен дебют на почти всяка нова компания на пазара”, допълни портфолио мениджърът.

Според него, интерес ще има както от местни, така и от чужди инвеститори, особено ако емисиите предполагат сравнително голям free float след IPO-то и голяма пазарна капитализация.

Тонев определя, като най-интересните IPO тези на Трейс груп холд и Енемона, поради конюнктурните особености на икономиката ни - силен ръст на строителния сектор, в това число на инфраструктурата и все по-широко приложение на технологии за икономии на енергия.

Управляваният от Гено Тонев ДФ Юг Маркет Максимум вече контролира активи на стойност 6.169 млн. лв. Данни на БФБ-София показват, че нарастването само за последния месец е от 2.88 млн. лв., или 87.33%.

”Очаквам до края на настоящата година нетната стойност на активите ни да премине границата от 10 млн. лв.”, допълни Тонев. Нека припомни, че в края на изминалата година, Юг Маркет Максимум управляваше 953 хил. лв.

За последните шест месеца фондът постига 37.89% доходност, докато от началото на годината тя възлиза на 66.99%. С най-голяма тежест в портфейла на Юг Маркет Максимум са Холдинг Пътища и Актив Пропъртис АДСИЦ, съответно 7.76 и 4.89%, следвани от Химимпорт с 4.57% и Булстрад и Оргахим с по 3.59 и 3.38 на сто от активите.