“Гипс”АД - Кошава откри нов цех за 2 млн. лв.

2566
“Гипс”АД - Кошава откри нов цех за 2 млн. лв.

Нов цех за производство на продукти на циментова и гипсова основа се откри днес в единственото предприятие за добив на суров гипс и производство на строителен гипс в България. Над 2 млн. лв. са вложени в производствената сграда на “Гипс” АД - Кошава от основния му акционер “Гипс Инвест” АД.

В новия цех са монтирани две поточни линии, които годишно ще произвеждат 30 000 т смеси – гипсови шпакловки, мазилки, лепила, фугопълнители и циментови смеси – лепила за фаянс, теракот и гранитогрес. В него ще работят 20 души, а общо в предприятието броят на заетите е над 300 души. “Гипс” АД има възможност да увеличи обема на производство и да разшири асортимента, в зависимост от търсенето на пазара.

“В процес на изграждане е инсталация за пресяване и сушене на пясък, който ще се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа и ще задоволява нуждите на пазара”, съобщи Юлиян Петков, председател на Съвета на директорите на “Гипс” АД. Той добави, че сред новите проекти на дружеството е и изграждането на инсталация за течни мазилки.

На откриването присъстваха представители на собствениците на Гипс АД: Цветан Василев (Председател на Надзорния съвет на Корпоративна банка) и Спас Шопов (изпълнителен директор на КАИ Груп). Сред официалните гости бяха и: Михаил Миков от Коалиция за България, Димитър Тодоров, зам.-областен управител на гр. Видин, Пламен Трифонов, председател на ОС на община Видин, Олег Джуканов, зам.-кмет на гр. Видин.

“Гипс” АД е специализирано в добива и преработката на природен гипс, който се ползва многофункционално в строителството и при производството на цимент, гипсови свързващи вещества и газобетонни изделия.

Продуктите на “Гипс” АД са сертифицирани от Bureau Veritas по ISO 9001:2000 за управление на качеството. Сред основните клиенти на дружеството в България са: Кнауф, циментовите заводи Златна Панега, Холсим Бели Извор и Плевен, Ксела България, Технокорект, Рьофикс, Оргахим, Топливо и др. “Гипс”АД -Кошава изнася свои продукти и за клиенти в Сърбия, Румъния и др.

През миналата година оборотът е в размер на 15.5 млн. лв., а печалбата преди облагане с данъци – 1.87 млн. лв. За 2005 г. “Гипс” АД получи сертификат за данъкоплатец на годината от НАП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...