Нов цех за производство на продукти на циментова и гипсова основа се откри днес в единственото предприятие за добив на суров гипс и производство на строителен гипс в България. Над 2 млн. лв. са вложени в производствената сграда на “Гипс” АД - Кошава от основния му акционер “Гипс Инвест” АД.

В новия цех са монтирани две поточни линии, които годишно ще произвеждат 30 000 т смеси – гипсови шпакловки, мазилки, лепила, фугопълнители и циментови смеси – лепила за фаянс, теракот и гранитогрес. В него ще работят 20 души, а общо в предприятието броят на заетите е над 300 души. “Гипс” АД има възможност да увеличи обема на производство и да разшири асортимента, в зависимост от търсенето на пазара.

“В процес на изграждане е инсталация за пресяване и сушене на пясък, който ще се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа и ще задоволява нуждите на пазара”, съобщи Юлиян Петков, председател на Съвета на директорите на “Гипс” АД. Той добави, че сред новите проекти на дружеството е и изграждането на инсталация за течни мазилки.

На откриването присъстваха представители на собствениците на Гипс АД: Цветан Василев (Председател на Надзорния съвет на Корпоративна банка) и Спас Шопов (изпълнителен директор на КАИ Груп). Сред официалните гости бяха и: Михаил Миков от Коалиция за България, Димитър Тодоров, зам.-областен управител на гр. Видин, Пламен Трифонов, председател на ОС на община Видин, Олег Джуканов, зам.-кмет на гр. Видин.

“Гипс” АД е специализирано в добива и преработката на природен гипс, който се ползва многофункционално в строителството и при производството на цимент, гипсови свързващи вещества и газобетонни изделия.

Продуктите на “Гипс” АД са сертифицирани от Bureau Veritas по ISO 9001:2000 за управление на качеството. Сред основните клиенти на дружеството в България са: Кнауф, циментовите заводи Златна Панега, Холсим Бели Извор и Плевен, Ксела България, Технокорект, Рьофикс, Оргахим, Топливо и др. “Гипс”АД -Кошава изнася свои продукти и за клиенти в Сърбия, Румъния и др.

През миналата година оборотът е в размер на 15.5 млн. лв., а печалбата преди облагане с данъци – 1.87 млн. лв. За 2005 г. “Гипс” АД получи сертификат за данъкоплатец на годината от НАП.