Фармацевтичните компании Pfizer и Flynn Pharma бяха глобени с близо 90 млн. паунда (105 млн. евро) от британския регулатор на конкуренцията заради „нечестно“ определяне на цени, след като увеличили стойността на лекарство против епилепсия с 2 600%, съобщава Independent.

Агенцията за конкуренция и пазари (CMA) съобщи, че „необичайното повишаване на цените“ е струвало на данъкоплатците „десетки милиони паунди“. Pfizer трябва да плати рекордна глоба от 84.2 млн. паунда (98.82 млн. евро), а Flynn Pharma беше глобена с 5.2 млн. паунда (6.1 млн. евро) за нарушаване на законите за конкуренцията.

Разходите на британската Национална здравна служба (NHS) за лекарството против елипелпсия Phenytoin Sodium Capsules, използвано от 48 000 пациенти, се повишили от 2 млн. паунда годишно през 2012 г. до 50 млн. паунда на следващата година. Цените на лекарството във Великобритания са няколко пъти по-високи, отколкото в Европа, съобщава CMA.

Pfizer продавала лекарството под името Epanutin, но продала правата на частната британска компания Flynn през септември 2012 г. След това дебрандирали лекарството, което позволило на компаниите да определят по-висока цена за него, защото то вече не се подчинявало на ценовите правила, договорени между NHS и фармацевтичната индустрия.

„Компаниите преднамерено са използвали възможността, предложена от дебрандирането, за да повишат цената на лекарството, необходимо на хиляди пациенти. Невероятното увеличение на цената е струвало на NHS и на данъкоплатците десетки милиони паунди“, заяви Филип Марсдън от CMA.

Регулаторът е наредил и на двете компании да намалят цените. Американската Pfizer, известна най-вече с Viagra, отхвърли обвиненията на CMA и съобщи, че ще обжалва решението.

„Pfizer опровергава твърденията, съдържащи се в решението на Агенцията за конкуренция и пазари. В тази трансакция и във всичките ни бизнес дейности сме се съобразявали изцяло с правилата на закона за конкуренцията“, съобщи компанията в комюнике.

„Phenytoin Sodium Capsules беше продукт, който носеше загуби на Pfizer, и трансакцията с Flynn беше възможност да гарантираме продължаването на доставките на този важен медикамент за пациентите с епилепсия, като в същото време предотвратим прекъсване на производството. В тази връзка Pfizer вярва, че твърденията на СМА са неверни и ще обжалва всички аспекти на решението“, допълни фармацевтичната компания.

Flynn Pharma, която купи правата за разпространение на лекарството във Великобритания от Pfizer, заяви, че решението на СМА се основава на „напълно погрешно разбиране“ на пазара на лекарствата и също обяви, че ще обжалва.