Независимата агенция „Глобал Рейтингс” ще изготвя кредитни анализи и ще присъжда дългосрочен и краткосрочен национален кредитен рейтинг на общини и корпоративни клиенти на Инвестбанк вследствие на сключеното на 14 май 2007 г. споразумение за сътрудничество между двете дружества.

Независимата оценка за измерване на риска при дългосрочно и краткосрочно обслужване на кредити или емитиране на облигации ще даде възможност за ясна идентификация на клиентите на Инвестбанк, което ще им помогне да получат най-подходящите условия за тях от банката.

Това е второто подобно споразумение за рамково сътрудничество на „Глобал Рейтингс” с банкова институция, след като агенцията сключи договор с Интернешънъл Асет Банк през април 2007 г.

Понастоящем „Глобал Рейтингс” има сключени споразумения за изготвяне на анализи и кредитен рейтинг на 34 юридически лица, от които 24 общини и 10 компании. През 2006 г. агенцията е присъдила 21 кредитни рейтинга на общини, корпоративни клиенти и дългови емисии.

„Глобал Рейтингс” АД е независима частна рейтингова агенция, създадена в края на 2005 г. Основни акционери на агенцията са водещата българска финансова група Елана Холдинг и дружеството за правни и счетоводни услуги „Софконсултинг”.

„Глобал Рейтингс” предоставя висококвалифицирана оценка на цялостното финансово представяне, пазарна позиция и конкурентоспособност на бизнеса, като присъжда и поддържа международен и национален кредитен рейтинг. „Глобал Рейтингс” разполага с екип от утвърдени професионалисти в областта, както и поддържа контакти с най-големите агенции Moody’s Investors Service и Fitch Ratings.