РИОСВ – София е установила, че "Софарма" продължава да замърсява района на село Доброславци, като изхвърля замърсени земни маси, съобщиха от екоинспекцията.

На ръководството на дружеството е дадено предписание в най-кратки срокове да се представят документи на кого са предадени образуваните от изкопните дейности отпадъци и земни маси от площадка на „Софарма” АД. Установено е, че върху мястото на насипаните преди земни маси в с. Доброславци има ново изхвърляне на битови и строителни отпадъци.

Предстои съставяне на акт съгласно екологичното законодателство.

Преди месец експерти от РИОСВ-София извършиха поредица от проверки в с. Доброславци. Констатирано беше, че са насипани земни маси, примесени със строителни отпадъци (асфалтови и бетонови късове), чакъл и др. върху терен, граничещ със обработваеми селскостопански култури, земи, ливада и съществуващо дере.

За случая с писма бяха уведомени кметът на Столична община, началникът на ДНСК в Доброславци. Уведомени са и кметът на с. Доброславци, кметът на община Нови Искър, областна дирекция „Земеделие и гори”-София, общинска служба „Земеделие и гори”-Нови Искър и Басейнова дирекция „Дунавски район”.

Снимка: БГНЕС