Волатилността на фондовите пазари по света, предизвикана от политическата нестабилност и дълговите проблеми на САЩ и Европа, причини сериозно главоболие на много управляващи хедж фондове. Най-големият публичен хедж фонд в света – британският Man Group, загуби за последните три месеца близо 6 млрд. долара. Почти половината от тези средства са изтеглени от клиентите, подплашени от евентуална нова криза, пише РБК daily.

Активите под управление на британския хедж фонд се свиха от юни до края на септември с 6 млрд. долара до 65 млрд. долара, съобщиха вчера от Man Group. Голяма част от сумата – 2.6 млрд. долара, е изтеглена от самите клиенти, притеснени от високата волатилност на световните фондови пазари. Неуспешните финансови операции на Man Group пък доведоха до загубата на други 1.5 млрд. долара, а останалите 1.9 млрд. долара бяха „изядени“ от колебанията на еврото и австралисйкия долар спрямо американската валута.

Новината за загубите бе посрещната изключително отрицателно от пазарните участници, особено, когато от Man Group се заканиха през юли, че ще привлекат под управление поне 9 млрд. долара. Масовите разпродажби на акции на компанията, като реакция от обявената в сряда загуба, сви капитализацията й с около 20% само за ден.

Загубата от 6 млрд. долара не бе единствената неприятност за фонда. Придобитият през миналата година, с цел диверсификация, конкурент – хедж фонда GLG, също губи убедително пари. От юни до септември активите му под управление намаляха с 6.5 млрд. долара.

Но ситуацията още не е критична – в най-острата фаза на кризата, активите на Man Group „паднаха“ до 38.5 млрд. долара, след което компанията успя да поправи ситуацията.

Още повече, че изтеглените от клиентите суми от фондовете са далеч от кризисните нива. Според индекса GlobeOp Forward Redemption Indicator, инвеститорите са прибрали вкъщи едва 3% от активите на всички хедж фондове, като само през ноември и декември на 2008 г. показателят надвиши 19%.

Трябва да се посочи, че краят на лятото по принцип е изключително неуспешен период за сектора. Един средностатистически фонд губи през август 2.5% от активите си, сочат данните на Hedge Fund Research. Например, друг голям британски фонд - Aberdeen Asset Management, обяви в понеделник загуби в размер на 12.6 млрд. долара през последните два месеца на лятото. Всичко това се случва на фона на масовите разпродажби на световните фондови пазари – индексът MSCI World губи 15.2% от края на юни.