Химимпорт емитира заменяеми облигации за 65 млн. евро

929
Химимпорт емитира заменяеми облигации за 65 млн. евро

Химимпорт АД () обяви днес, че с одобрение на Надзорния му съвет успешно е определило цената на и е пласирало емисия обезпечени заменяеми облигации (облигации, издадени от дъщерно дружество, които могат да бъдат конвертирани за акции на Химимпорт) на стойност 65 млн. евро със 7-годишен срок до падежа, заменяеми за обикновени акции на Химимпорт, търгувани на Българска фондова борса.

По преценка на Химимпорт размерът на емисията може да бъде допълнително увеличен с до 15 милиона евро при условията, заложени при определянето на цената. Облигациите са емитирани от Chimimport Holland B.V., дъщерно дружество на Химимпорт, изцяло притежавано от него, учредено и регистрирано в Холандия.

Нетните приходи от емисията ще бъдат предоставени като заем от eмитента на Химимпорт, който ще ги използва за финансиране на експанзията си чрез реализирането на стратегически придобивания и за общи корпоративни цели.

В полза на облигационерите ще бъде учреден залог върху 11.6 млн. съществуващи обикновени акции на Химимпорт, притежавани от мажоритарния акционер Химимпорт Инвест АД, като същите ще бъдат блокирани.

При упражняване на опцията на oблигационерите за замяна на oблигациите срещу акции, Химимпорт Инвест ще има правото да предостави парична сума вместо акции с цел намаляване на ефекта на разводняването на капитала.

Химимпорт е първото българско дружество, което предлага капиталово-обвързани облигации извън България. Заменяемите облигации предоставят възможност на Химимпорт да стъпи на европейските капиталови пазари и да разшири кръга на своите инвеститори, се казва в съобщението в x3news.

Друга цел на транзакцията е осигуряването на гъвкавост и диверсификация на източниците на финансиране на Химимпорт при условия, които са по-благоприятни от тези на алтернативни източници.

Облигациите се емитират по номинал (100%) и освен ако не бъдат заменени, обратно изкупени или анулирани преди падежа, те ще бъдат изкупени обратно на падежа на 22 август 2015 г. на цена 118.9% от размера на главницата плюс натрупаната лихва.

Облигациите са с купон с фиксирана годишна лихва в размер на 7%. Първоначалната цена на замяна е 10.984 лв., представляваща 30-процентна премия над референтната цена, установена на базата на средно-претеглената цена за последните 5 дни преди датата на определяне на цената включително.

Облигационерите ще имат право на втората и четвъртата годишнина от емитирането на облигациите да изискат по-ранното изкупуване на облигациите на стойност натрупаното увеличение на главницата заедно с натрупаната лихва.

В допълнение емитентът има право да изкупи по своя инициатива всички облигации в обращение след 22 август 2011 г., в случай че акциите на Химимпорт се търгуват на цена, равна на или превишаваща 130% от цената на замяна към този момент.

Сетълменът на емисията се очаква на 22 август. UniCredit Market & Investment Banking (чрез Bayerische Hypo- und Vereinsbank) е единствен водещ мениджър на предлагането.
Към момента акциите на Химимпорт бележат минимално повишение от 0.01% при обем от 1 454 лота и средна цена от 8.68 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg