Бизнесменът Николай Вълканов ще поеме дълговете на собственика на "Горубсо - Мадан" Валентин Захариев и ще се оправи с кредиторите.

Това съобщи пряко в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов след края на преговорите със собствениците на предприятието и кредиторите.

В преговорите участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Николай Вълканов контролира "Минстрой холдинг" и "Горубсо" - Златоград. Той става мажоритарен собственик на рудника в съдружие с ПИБ и Химимпорт, съобщи БНР. Вълканов е обещал да поеме плащанията към работниците и осигуровките.

Премиерът заяви, че ПИБ ще завери още тази вечер сумата, необходима за изплащане на дължимите заплати и, че ще говори с изпълнителните директори на СИБанк и ДСК (където вероятно са разплащателните сметки на работниците - бел. ред.) "да пуснат утре системата БОРИКА" и да препратят парите по картите на работниците.

"Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката.

Подписали сме", заяви още Бойко Борисов. Ако всичко е наред премиерът заяви, че лично ще посети работниците в "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали.

Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите, посочи още министър-председателят.