Акционерите на Химимпорт ще гласуват издаването на привилегировани акции с гарантиран и/или допълнителен дивидент с привилегия за обратно изкупуване на предстоящото на 11 март Общо събрание на акционерите.

Освен това ще се обсъжда и промяна в устава на компанията, който цели в следващите 5 г. Химимпорт да има правото да увеличава капитала си до достигане на номинален размер от 250 млн. лв.

Емисионната цена на новите акции ще бъде определена от Управителния съвет на компанията.

От УС мотивират решенията си по следния начин: в ситуацията на финансова криза, редуцираната инвеститорска активност и забавен икономически растеж, подходящ способ за набиране на капитал ще бъдат по-гъвкави (хибридни) инструменти, като някои видове привилегировани акции.

Предлаганите изменения във връзка с увеличението на капитала се прави във връзка с развитието и растежа на компанията през следващите години.

В момента капиталът на компанията е 150 млн. лв. През 2007 г. Химимпорт АД увеличи капитала си от 130 млн. на 150 млн. лв., като набра от пазара реурс в размер на 220 млн. лв. при цена на пласиране от 11 лв. за лот.

Акциите на Химимпорт загубиха над 50% от стойността си от октомври насам, след като за първи път се заговори за увелчение на капитала.