Химимпорт планира издаване на привилегировани акции

1944
Химимпорт планира издаване на привилегировани акции

Акционерите на Химимпорт ще гласуват издаването на привилегировани акции с гарантиран и/или допълнителен дивидент с привилегия за обратно изкупуване на предстоящото на 11 март Общо събрание на акционерите.

Освен това ще се обсъжда и промяна в устава на компанията, който цели в следващите 5 г. Химимпорт да има правото да увеличава капитала си до достигане на номинален размер от 250 млн. лв.

Емисионната цена на новите акции ще бъде определена от Управителния съвет на компанията.

От УС мотивират решенията си по следния начин: в ситуацията на финансова криза, редуцираната инвеститорска активност и забавен икономически растеж, подходящ способ за набиране на капитал ще бъдат по-гъвкави (хибридни) инструменти, като някои видове привилегировани акции.

Предлаганите изменения във връзка с увеличението на капитала се прави във връзка с развитието и растежа на компанията през следващите години.

В момента капиталът на компанията е 150 млн. лв. През 2007 г. Химимпорт АД увеличи капитала си от 130 млн. на 150 млн. лв., като набра от пазара реурс в размер на 220 млн. лв. при цена на пласиране от 11 лв. за лот.

Акциите на Химимпорт загубиха над 50% от стойността си от октомври насам, след като за първи път се заговори за увелчение на капитала.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg