На проведената днес пресконференция, ръководството на групата Химимпорт представи отчет за дейността си за изминалата година, както и плановете за 2007 г.

През април Химимпот празнува 60 години от основаването си, като в момента холдинговата компания обединява над 44 дружества в различни икономически сектори - банков, застрахователен, пенсионнно-осигурителна дейност, авиационен, речен и морски транспорт, производство, добив и търговия с нефтопродукти, производство, преработка и търговия със зърнени храни и растителни масла и др.

На пресконференция присъстваха зам.-председателят на УС на Химимпорт Александър Керезов, както и изпълнителните директори на водещите дружества в групата, представили на кратко резултатите и перспективите пред подопечните им компании.

Изпълнителният директор на Централна кооперативна банка, Лазар Илиев съобщи, че печалбата на банката в размер на малко над 12 млн. лв. за 2006 г. ще бъде капитализирана в капитал на предстоящото общо събрание. Също така ще бъде подложено на гласуване и допълнително увеличение на капитала, като параметрите при него все още се обсъждат.

Александър Керезов допълни, че намаляването на дела на Химимпорт в институцията се прави с цел качването на книжата и на официален пазар, сегмент А, за който е необходим фрий-флоут от над 25 на сто.

Румен Георгиев, изпълнителен директор на Армеец обяви, че застрахователното дружество с най-висока печалба от частните компании в сектора е възлязла на над 17 млн. лв. за предходната година.

Тази печалба също ще бъде капитализирана в капитал, допълни той, като вероятно през 2008 г. Армеец ще бъде превърнато в публична компания.

Параходство Българско речно плаване ще участва в търга за приватизацията на сръбското параходство, заяви Драгомир Кочанов, изпълнителен директор на дружеството.

По този начин ще постигнем много бързо ръста на приходите до 65-70 млн. лв., които прогнозираме да бъде достигнат през 2011 г., допълни той.

Любомир Чакъров от Проучване и добив на нефт и газ съобщи че се правят инвестиции в закупуването на нова сондажна апаратура, като се очаква добивът на енергийните ресурси да се запази през тази година. Също така се правят сондажи в три нови района.

Изпълнителният директори на Хемус Ер, както и прокурист на България Ер, Димитър Павлов съобщи, че е сключен договор с Луфтханза косултинг за консултиране по преструктирурането на авиокомпаниите и обединяването и в едно, заедно с Виаджо Ер.

За 2007 г. се прогнозира ръст от 25-30% на пътниците, като за първото тримесечие на годината е от 20.4 на сто.

Хемус Ер е приключил 2006 г. с печалба от 445 хил. лв., докато България Ер със загуба от 29.12 млн. лв. Но нека припомним, че Химимпорт придоби управление над компанията в началото на годината, след успешна приватизационна сделка.

Георги Костов, изпълнителен директор на Слънчеви лъчи България се похвали със 100% ръст на приходите за изминалата година. Първи проби за получаване на готов продукт от инсталацията за биодизел се очакват през август, допълни той.

В средата на годината Химимпорт ще извърши консолидация на целия зърнен бизнес, разделен в 9 компании към момента. Новото дружество ще е с капитал от 150 млн. лв., и ще придобие статута на публично дружество от Слънчеви лъчи България, като това се очаква да стане през октомври.

Очаква се фрий-флоутът по позицията да достигне поне 15%, съобщи Георги Костов, като новото дружеството ще се казва Зърнени храни България.

В края на пресконференцията Александър Керезов покани всички присъстващи на тържеството по случай 60 годишнината на Химимпорт.

Четете още: Химимпорт планира увеличение на капитала