На заседание на Управителния съвет на Химимпорт АД, проведено днес, е взето решение дружеството да увеличи капитала си от 130 млн. лв. на 150 млн. лв., чрез издаване на 20 млн. нови обикновени безналични акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев, съобщи БФБ.

УС е овластило Изпълнителните директори на ХимимпортАД да изготвят Проспект за публично предлагане на ценни книжа, да определят емисионната стойност на новоемитираните акции и внесат Проспекта за потвърждение в Комисията за финансов надзор, както и да определят условията, при които ще се осъществи емисията на 20 млн. нови акции.

На свое заседание от същата дата Надзорният съвет на дружеството е потвърдил решението. Според устава на дружеството към момента горната граница, до която може да се увеличава капиталът е 150 млн. лв.

"Надяваме се до 20 юли да внесем проспекта в КФН, а увеличението на капитала до приключи до септември", заяви за Профит.бг Александър Керезов, зам. председател на Управителния съвет на Химимпорт.

Набраните средства ще бъдат използвани за увеличението на капитала на ЦКБ, инвестиции в авиацията и други, допълни той.

Химимпорт АД отчита консолидирана печалба за първото тримесечие в размер на 22.62 млн. лв. (0.174 лв. на акция), в сравнение с 747 хил. лв. (0.01 лв. на акция) година по-рано.

Консолидираните активите на Химипорт в края на март са 1.8 млрд. лв., а собственият капитал е в размер на 360.76 млн. лв. Мажоритарен акционер в дружеството е Химимпорт Инвест АД с 86.6% от капитала.

Най-големите компании, контролирани от холдинга, са Централна кооперативна банка, Параходство БРП, Армеец, Проучване и добив на нефт и газ, авиокомпаниите Хемус Ер и България Ер, Слънчеви лъчи България и други.

Днес книжата на Химимпорт поскъпват днес с 3.08%, до 12.38 лв., а пазарната капитализация към днешна дата е 1.6 млрд. лв.