Общото събрание на акционерите на Химко упълномощава надзорния съвет на врачанското дружество с цел подновяване и преструктуриране на дейността да предприеме решения за увеличение на капитала до 50 млн. лв. чрез емитиране на нова емисия акции от същия клас и със същия номинал съгласно законовите разпоредби, информират от компанията. Решението е взето на провелото се на 8 май ОСА на Химко.

Акционерите са упълномощили НС да води преговори със стратегически инвеститор за придобиване на акции от новите емисии при договорени условия.

В началото на септември в. Стандарт писа, че руската компания Уралхим ще купува публичната компания Химко. Преговорите между руснаците за изкупуване на акциите от Ново Химко са в напреднала фаза, информира тогава кметът на Враца Тотьо Младенов след среща с шефа на департамента по инвестициите в Уралхим Михаил Башлачев.

Компанията е сериозна, тя има 8 завода в света и е втората по производство на торове в Русия. Намерението й е да стартира с 25% от мощностите на врачанския комбинат, като до две години ги натовари поетапно на 100%. В началото ще разкрие 500 работни места. Около 70-80 руски специалисти пристигат за монтаж на нови инсталации. Много малко от старите ще влязат в работа. Направени са срещи в Министерството на екологията, което трябва да разреши ОВОС. Единственото условие да го получат е изграждане на две пречиствателни инсталации, уточни Тотьо Младенов.

Делойт България бе назначена за пълно обследване на състоянието на завода.

Тогава стана ясно също, че Христо Ковачки е решил да продаде на Ново Химко ТЕЦ-а на завода, без който производството не може да започне, потвърди изпълнителният директор на Ново Химко Андрей Семерджиев.

Днес акциите на публичната компания поскъпнаха на БФБ с 20% до последните 0.07 лв. за лот. През деня бяха прехвърлени 459 книжа на завода.