„ХипоКредит” АД успешно изплати своята трета емисия облигации, съобщиха от дружеството за Profit.bg. Емисията с размер 3 млн. евро бе издадена през април 2005 г. със срок 3 г.

От началото на дейността си през 2004 г. досега ХипоКредит е извършил 6 емисии корпоративни облигации за общо 21 млн. евро, което го прави един от най-големите небанкови издатели на облигации на българския капиталов пазар.

Първите три емисии са вече изплатени, а останалите се търгуват на Българската фондова борса. Последната емисия на дружеството, извършена в края на м. декември 2007 г., бе с размер 6 млн. евро и срок 5 години.

В момента дружеството води предварителни разговори с инвестиционни посредници за издаване на следваща, седма поред, емисия корпоративни облигации през втората половина на годината.

Според специалистите вложенията в корпоративни облигации имат балансираща роля за портфейлите на инвеститорите, особено през периодите на спад и несигурност по отношение на цените на акциите, какъвто е от няколко месеца на Българска фондова борса.

Мажоритарен собственик на ХипоКредит е Кредитекс от групата на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз – България” ЕАД, която от своя страна е част от регистрираното в Холандия „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз” (TBI Financial Services B.V.) – с консолидирани активи на финансовите пазари в Русия, Украйна, Румъния и България, надвишаващи 1.9 млрд. евро към края на първото тримесечие на 2008 г.

ХипоКредит и Кредитекс са небанкови финансови институции с основна дейност – предоставяне на дългосрочни заеми за малкия и среден бизнес, обезпечени с ипотека. ХипоКредит структурира ресурс от капиталовия пазар, като основни инвеститори в издаваните от него облигации са пенсионните фондове, а също така и взаимни фондове с нискорисков профил. В края на миналия месец капиталът на ХипоКредит бе увеличен на 6 млн. лв. Консолидираната печалба на двете дружества за миналата година е 2.7 млн. лв.