С набраните средства от увеличение на капитала Холдинг Нов Век (

) планира да придобие нови дружества, преструктуриране на дяловите участия, както и увеличаване на финансовите му активи. Това се посочва в одобрения от КФН проспект за увеличение на капитала от сегашните 650 хил. лв. на 1.559 млн. лв. чрез издаване на 909 хил. нови акции при емисионна цена от 22 лв. всяка.

В документа се посочва още, че от компанията възнамеряват да участват на регулирания пазар на ценни книжа чрез покупката на акции от дружества в структуроопределящи отрасли на икономиката. Според предварителните разчети, набраната сума от увеличението на капитала в размер на близо 20 млн. лв. ще е достатъчна за финансиране на бъдещите инвестиции.

По последни данни в портфейла на Холдинг Нов Век влизат 5 дружества. В Техноимпекс-98 АД (извършва посредническа дейност по наемане на работа на български граждани в чужбина за консултанска дейност и др.) холдингът контролира 89% от капитала.

В Нови енергийни източници АД (с предмет на дейност проектиране , производство и внедряване на нови енергийни източници, климатична, отоплителна и сушилна техника и др.) Холдинг Нов Век притежава 50%.

В последната придобивка на компанията, Пловдивска стокова борса АД, дружеството е закупило 4%. Дяловото му участие в Параходтство БРП е 3.88%.

В Татарстан холдингът притежава изцяло дружеството БИТ ООД, чийто предмет на дейност е разработка, производство и обслужване на програмни апарати за автоматизация на банковата и счетоводната дейност, внедряване и обслужване на електронни банкови технологии в ТатИнвестБанк.

В документа се посочва, че емитентът няма информация дали акционерите със значително участие или членовете на Съвета на директорите възнамеряват да придобият от предлаганите акции. Липсва и информация за намерението на някое лице да придобие повече от 5% от предлаганите акции.

Днес приключва търговията с акциите на Холдинг Нов Век, даващи право на притежателите им да вземат участие в предстоящото увеличение на капитала. От 7 ноември започва търговията с правата на дружеството. Срещу всяко право ще се записва по 1.3994181 акции.

Засега книжата на холдинга поскъпнаха с 1.09%, до средните 25 лв. при обем от 19 книжа. Оферти за купува има на 24.41 лв., а за продава на 27.7 лв.