Холдинг Пътища” АД е участвал при учредяването на „Мостстрой Изток” АД, като e записал 10% от акциите и е вписан като Изпълнителен директор, става ясно от Бюлетин Profit.bg.

Дружеството има за предмет на дейност строителство, ремонт и поддържане на пътища и пътните съоръжения и е създадено с цел участие в търгове за обществени поръчки в Полша, Украйна и Русия.

Също 10% от дружеството притежава и Мостстрой АД, показва проверка на Profit.bg. По 40% от компанията са собственост на Транс Нове ООД и Риджънъл Роуд ЕООД.

Само преди седмица стана ясно, че Холдинг Пътища АД и Мостстрой АД са записали по 25% от капитала на Консорциум Ем и Ем Канстръкшън 2008. Третият акционер в консорциума е Металконтакт България ЕООД, имащ 50% от капитала.

Освен участието си в нови компании, преди два дни от Холдинг Пътища информираха, че дъщерната им компания Пътинженеринг-М е придобила 50% от Пътстройинженеринг, част от портфейла на Холдингoво дружество Дунав.

Стойността на сделката е 3.91 млн. евро, или 7.65 млн. лв.

Холдинг Пътища и Мостстрой възнамеряват да увеличат капитала си от съответно 432 хил. лв. на 31.3 млн. лв. и 1.115 млн. лв. на 5.575 млн. лв. със собствени средства. По този начин акционерите в двете компании ще получат съответно по 70 и 4 безплатни акции.

Днес акциите на Холдинг Пътища се търгуват на нива от 901 до 1024 лв., а тези на Мостстрой в диапазона от 116.00 до 144.00 лв. за брой.