Очакваната счетоводна печалба на Холдинг Пътища АД (

) за 2007 г. е 51 млн. лв., съобщиха от дружеството за Profit.bg на проведеното днес общо събрание на акционерите.

От финансовия резултат 30 млн. лв. ще бъдат заделени за разпределението на нови 69 безплатни акции, допълниха от инфраструктурната компания. Приходите за годината според прогнозите ще са в размер на 160 млн. лв.

На пресконференция на дружеството през октомври Орлин Хаджиянков заяви, че ще бъдат създадени два нови холдинга - "Поддържане и възстановяване" и "Пътища и магистрали", при което преобразуване ще бъде формиран положителен финансов резултат.

От компанията също съобщиха днес, че до 6 месеца се очаква да навлязат в Полша, както и че преговарят за закупуването на две дружества в България.

Инвестиционната програма за 2008 г. ще е в размер на 30 млн. лв., като подробности около нея ще бъдат съобщени на 15 януари следващата година.

Нека припомним, че общото събрание на Холдинг Пътища взе решение за сплит в съотношение 1:25 (намаляване на номиналната стойност на акциите на дружеството от 25 на 1 лев всяка и пропорционално увеличаване на техния брой при запазване на размера на капитала), при кворум от 68.81%.

В момента дружеството е с капитал от 432 хил. лв., разпределен в 17 280 акции с номинал от 25 лв. След днешното събрание холдинговото дружество преминава към двустепенна система на управление – Надзорен и Управителен съвет.

Акционерите решиха да освободят като членове на съвета на директорите на Холдинг Пътища - Занзи Холдингс БГ, Нео Трейдо и ВАТО 2002, а в Надзорния съвет да влязат Васил Божков, Нове Холдинг АД и Йоана Чолакова.

Печалбата на Холдинг Пътища нарасна над три пъти за деветмесечието на годината, посочи изнесеният консолидиран отчет на дружеството към края на миналия месец. За периода тя е възлязла на 16.65 млн. лева, в сравнение с 5.43 млн. лева година по-рано, сочат още данните.

До момента днес от акциите на Холдинг Пътища поскъпват с 3.11%, до средна цена 39036.53 лв. за брой.

Четете още: Акционерите на Холдинг Пътища гласуваха за сплит 1:25

Холдинг Пътища обединява 12 дъщерни дружества в две нови компании