Холдинг Пътища АД (

) ще свика общо събрание на акционерите, на което ще се гласува намаляване на номинала на акциите от 25 лв. на 1 лв.

Това заяви днес председателят на Съвета на директорите на Холдинг Пътища Орлин Хаджиянков на Официално представяне на стратегическите намерения на компанията пред инвеститорите.

В момента дружеството е с капитал от 432 хил. лв., разпределен в 17 280 акции с номинал от 25 лв. Вероятно при сплита ще бъде увеличен броят им пропорционално на намлението на номинала.

Ще бъдат създадени два нови холдинга - "Поддържане и възстановяване" и "Пътища и магистрали". Също така от Холдинг Пътища ще придобият "Пътно строителството и поддържане" - Добрич.

Хаджиянков заяви, че ще бъде извършена апортна вноска - "Пътища и магистрали", при което ще бъде направено увеличение на капитала за собствена сметка в съотношение от 1 към 69 (т.е. след приключването на двете процедури всеки акционер в дружеството ще притежава 1725 нови акции).

Холдинг Пътища възнамерява да разшири дейноста си в Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония и Албания, като ще се цели да се печелят поръчки в съседните държави.

Спечелените договори, които ще се изпълняват за следващите 3 г., са в размер на 378.65 млн. лв., допълни още Орлин Хаджиянков.

Планираната инвестиционна програма за 2006-2009 г. е в размер на 111.66 млн. лв.

Днес по позицията бяха изтъргувани едва 7 акции на цена 37 557 лв., като в момента офертите "купува" са на максимума за утрешната сесия от 48 824.10 лв. за брой.

Четете още: Мостстрой прави сплит 10 към 1