Холдинг Пътища АД продължава с разпродажбата на дружества от портфейла на групата, се вижда в разпространеното по-рано тази седмица корпоративно съобщение на публичната компания.

Чрез него от Холдинг Пътища уведомяват своите акционери и всички заинтересовани лица, че са прехвърлили собствеността върху две компании на Капитал и Финанси АД. Продадените дружества от структурата на холдинга са съответно Булбер ЕООД (100% собственост на Холдинг Пътища) и Мостстрой-инженеринг ЕАД (непряко контролирано от холдинга чрез дъщерната си компания Поддържане и възстановяване).

За Булбер ЕООД от Капитал и Финанси АД са платили 2 млн. лв., а за Мостстрой-инженеринг ЕАД съответно 1.5 млн. лв.

Причината за взетите решения, според официалното съобщение на компанията, е желанието на Холдинг Пътища АД да концентрира ресурсите си върху основния си предмет на дейност.

Купувачът на двете дъщерни дружества на Холдинг Пътища АД - Капитал и Финанси АД е учредено на 9 юли 2008 г. Основният му капитал е 50 хил. лв. и е по равно разпределен между Георги Топалов и Венцислав Бонев.

Дружеството е учредено с предмет на дейност отпускане и управление на заеми (финансиране) със средства, които не са набирани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, лизинг, сделки с интелектуална собственост, покупка на вземания, произтичащи от доставка на стоки и услуги, поемане на риска от събиране на тези вземания (факторинг) и др. От фирмата предлагат още и консултантски услуги в областта на строителството, като ценови разработки, пазарни оценки и др.

Според Учредителния протокол, Съветът на директорите на Капитал и финанси АД е в състав Венцислав Бонев, Георги Топалов, Кристалина Григорова, Ралица Кайджиева и Биляна Шопова.

Името на Ралица Кайджиева присъства и в избрания от акционерите на Холдинг Пътища АД през януари 2009 г. одитен комитет. На същото това ОСА се реши „за" изплащането на допълнително възнаграждение на председателите на Надзорния съвет и Управителния съвет на публичното дружество. В резултат Васил Божков получи 3.84 млн. лв. за постигнатите резултати на Холдинг Пътища от 2007 г.

Дъщерното дружество Булбер на холдинга е основана през 2000 г. и в момента основната му дейност е: проектиране и извършване на Пробивно-Взривни Работи както за технологични взривявания (рудници, карери, пътно строителство, тунелостроене), така и за удоволетворяване на нуждите на градското строителство (специални взривни работи). Дружеството разработва проекти, които да са в съответствие с изискванията на Инспекцията по труда и службата за Контрол на Опасните Средства към МВР на територията на България.

Данните според годишния финансов отчет на Булбер ЕООД за 2009 г. показват, че компанията не е излизала на печалба от 2007 г. Тогава загубата е била 14 хил. лв., като расте на 22 хил. лв. през 2008 г., за да достигне 773 хил. лв. през 2009 г. Приходите от дейност през 2009 г. (на пробивно-взривни услуги) са 749 хил. лв., или с 28% по-малко спрямо година по-рано.

Балансовата стойност на активите на Булбер ЕООД към декември 2009 г. са 3.59 млн. лв., при 3.66 млн. лв. в края на 2008 г. Основният капитал е 200 хил. лв., разпределени в 200 дяла.

Второто дружество, Мостстрой-инженеринг ЕАД, е създадено през 1997 г. Първоначално дружеството е било РМД с цел участие в приватизацията на Мостстрой АД. Впоследствие дребните акционери са изключени. Реалната си дейност започва през 2003 г., когато влиза в структурата на Холдинг Пътища АД като 100% негова собственост. Основният предмет на дейност е строителство и ремонт на мостове и мостови съоръжения.

Дейността му, по информация на холдинга, се изразява главно като подизпълнител на останалите дъщерни дружества от структурата на групата. Дъщерното дружество разполага с обекти на цялата територия на България.

Годишният финансов отчет на Мостстрой-инженеринг ЕАД за 2009 г. сочи, че приходите на дружеството се свиват шесткратно през миналата година, като достигат 104 хил. лв. Компанията отчита загуба за 2009 г. от 212 хил. лв., при 246 хил. лв. за 2008 г.

По балансова стойност активите на компанията са оценени в края на миналата година на 9.86 млн. лв., при 15.75 млн. лв. година по-рано. Основният капитал Мостстрой-инженеринг ЕАД е 83 хил. лв.

Тук е редно да припомним също така, че Капитал и Финанси АД придоби през есента на 2009 г. друго дъщерно дружество на Холдинг Пътища АД - Софпътстрой ЕООД. Тогава от публичния холдинг не оповестиха стойността по сделката.

По-рано тази година пък Холдинг Пътища се превърнаха от непряк мажоритарен собственик на капитала на три дъщерни компании в миноритарен акционер.

Това стана възможно, след като прекият собственик на трите фирми - Пътища и магистрали АД (последното над 99% собственост на Холдинг Пътища АД) се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД, Видапъстрой АД и Пътинженеринг-М АД.

Това провокира остра реакция от страна на пазарните участници, а книжата на холдинга бяха подложени на масирани разпродажби. Комисията за финансов надзор започна разследване на случая, който стигна и до Националната комисия за корпоративно управление.

Акциите на Холдинг Пътища АД поскъпват в последната за годината търговска сесия на БФБ-София с 1.56%, до 0.65 лв. за лот. Обект на търговия са станали 1 900 книжа.