Холдинг Пътища АД продаде притежаваните от него дялове от капитала на „Софпътстрой" ЕООД на дружество „Капитал и финанси" АД, съобщиха от компанията.

В информацията не уточнена сумата по сделката, като фирмата купувач е собственост на две физически лица.

Също днес стана ясно, че във връзка със свиканото за 12 октомври. Извънредно общо събрание и предложените за одобрение от акционерите сделки от Холдинг Пътища уведомиха, че в процеса на преговорите за осъществяването им не е било постигнато споразумение, което да може да бъде реално осъществено.

По тази причина дневният ред на общото събрание е напълно безпредметен, но съгласно българското законодателство, няма възможност то да бъде отменено.

В тази връзка при вземане на решение за гласуване на общото събрание от Холдинг Пътища молят акционерите, които ще имат право на глас, да вземат под внимание така изложената информация и липсата на необходимост от овластяване.

На извънредно събрание акционерите на Холдинг Пътища трябваше да се гласуват решението дружеството да изкупува вземания на трети лица от български агенции или министерства, възникнали от изпълнението на проекти, в общ размер до 200 млн. евро стойност на вземанията по фактури без ДДС.

На него акционерите щяха да одобряват решението управляващите, от името на Холдинг Пътища, да сключат договор с финансова институция. По силата на споразумението собствените на дружеството вземания, както и изкупените такива да бъдат преструктурирани и да бъдат продадени на тази финансова институция или нейно дъщерно дружество, директно от Холдинг Пътища или чрез посредничеството на избрано от управителния съвет дружество, за което холдингът да е гарант пред финансовата институция.