Холдинг Пътища отчете консолидирана загуба за първото тримесечие в размер на 2.922 млн. лева, посочи изнесения консолидиран отчет на дружеството, публикуван в секция Бюлетин на Profit.bg.

За сравнение, през същия период на миналата година загубата на дружеството възлезе на 1.332 млн. лева.

Консолидираните приходи от продажби на холдинга са се повишили с 19% на годишна база до 11.67 млн. лева спрямо 9.8 млн. лева година по-рано, а постъпленията от лихви са 427 хил. лв. Разходите за дейността се повишават с 21% до 12.7 млн. лева, а финансовите такива възлизат на 2.34 млн. лева.

Голяма част от дейността на Холдинг Пътища АД през последните години е свързана с европейските фондове. От началото на 2008 г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД във връзка с констатирани нередности при изразходването на парите.

Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по структурните и кохезиония фонд на ЕС, ако не докаже, че може контролира правилното изразходване на европейските пари, се казва също в документите приложени от Холдинг Пътища.

Отчетът включва дейността на дружеството майка, както и тези на 19 дъщерни на холдинга компании.

Основният капитал е 432 хил. лева, а собственият е 32.7 млн. лева към края на месец март. Активите възлизат на 203.6 млн. лева.

Към 31 март задълженията на дружеството са в размер на 152 млн. лева. През изминалото тримесечие “Холдинг Пътища” АД е отпуснало заеми за оборотни средства на свързани лица в размер на 7.35 млн. лв.

В началото на седмицата стана ясно, че Васил Божков официално влезе в Холдинг Пътища, като в две сделки досегашният основен акционер АБВ Инженеринг продаде 5.01% на Орлин Хаджиянков, а Евробилдинг 2000 АД прехвърли 10.54 на сто от капитала на Васил Божков.

За края на юни е насрочено общото събрание на компанията. Акционерите на Холдинг Пътища ще гласуват предложение за увеличение на капитала от 432 хил. лв. на 30.67 млн. лв., отново със собствени средства.

Profit.bg. припомня, че Васил Божков и Орлин Хаджиянков са основни акционери с дял от съответно 80 и 20 на сто в Железопътна Инфраструктура холдингово дружество - компанията, планираща първично публично предлагане в следващите месеци.