Холдинг Пътища станаха миноритари в три дъщерни фирми

3056
Холдинг Пътища станаха миноритари в три дъщерни фирми

От индиректен мажоритарен собственик на капитала на три дъщерни компании, Холдинг Пътища стана миноритарен акционер в тях.

Това стана, след като прекият собственик на трите фирми - Пътища и магистрали АД (последното над 99% собственост на Холдинг Пътища АД) се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД, Видапъстрой АД и Пътинженеринг-М АД. Това се чете в публикуваното на корпоративния сайт на Холдинг Пътища АД информация към акционерите и заинтерсованите лица в компанията.

В резултат дяловото участие на Пътища и магистрали АД се променя, както следва:

Пътностроителна техника АД от 100% на 32.17%;

Видапъстрой АД от 100% на 32.26%;

Пътинженеринг-М АД от 100% на 32.16%.

Справка в Търговския регистър сочи, че от увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД ще се възползват регистрираното в Кипър дружество Синистро Трейд Лимитид (54.26% притежание) и Еврогруп Инженеринг АД (13.57% притежание).

Новите акционери във Видапътстрой АД са съответно кипърската Молесто Трейдинг (Оувърсийз) Лимитид (54.19%) и Прим БГ АД (13.55%).

Новите собственици на Пътинженеринг-М АД са споменатите вече по-горе Синистро Трейд Лимитид (54.27%) и Прим БГ АД (13.57%).

Днес наблюдават масирани разпродажби на акциите на Холдинг Пътища АД. До момента книжата на холдинга поевтиняват с 4.89%, до 1.36 лв. за бройка, при общ обем от 15 757 лота. Да припомним, че от понеделник компанията вече няма да е част от индекса на българските сини чипове - SOFIX.

По случая потърсихме за становище Комисията за финансов надзор, като очакваме да се отзоват на поставените от Profit.bg въпроси! 

Сн.: Официален сайт на Холдинг Пътища АД

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

коко
# 0
11:09 | 21 September 2010
Профит какво ви отговориха от КФН ?
koko
# 1
13:09 | 17 September 2010
ти май не разбираш че самото увеличение на капитала е с мижави пари - т.е. новите акционери дават шепа стотинки за 70% дялове във фирмите които участват в ЛОТ 4. Т.е. Холдинг пътища вече почти не участва в сдружението което ще строи Лот-а така че логиката с която излизаш е объркана - остава само Мостстрой, явно защото и то е публично и няма как така задкулисно да го шитнат в другия джоб
Stocks
# 2
12:09 | 17 September 2010
За да се строят магистрали в България с пари от европейските фондове трябва да има и съответното финансова участие на страната. В бюджета има дефицит и няма пари за строителството на магистрали. Холдинг Пътища АД сигурно ще участва в строежа на магистралите, поради което продава правата си от увеличението на капитала на дъщерните си дружества. Правата също струват пари, макар и мижави. При голям брой права обаче, парите вече не са толкова мижави. Коко обаче не може да направи разликата между Холдинг Пътища АД и неговите дъщерни дружества. Понижаването на цената на акциите на публичното дружество, излизащо от Софикс, не означава понижаване на цената на акциите на неговите дъщерни дружества. Разликата е, че едните акции се търгуват на регулирания борсов пазар, а другите се търгуват на извън борсовия или на т.нар. OTC market.
koko
# 3
11:09 | 17 September 2010
Shares защо говориш глупости - първо увеличението на капитала е предложено от мажоритаря а после той услужливо се отказва от правата си и след като увеличението е с някакви мижави пари а се "продават" точно дружествата които участват в Лот 4 на Тракия как ти се струва ситуацията с падането на цената на акциите им ?
Shares
# 4
11:09 | 17 September 2010
Мажоритарният акционер в тези дружества е в правото си да се откаже от участие в увеличението на капитала им. Купуването на неговите права в съответните дружества би трябвало да се извърши с договор за покупко-продажба. Намаляването на цената на акциите на Холдинг Пътища АД е в резултат от намаленото им търсене на българския капиталов пазар.
koko
# 5
11:09 | 17 September 2010
измамници
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg