От индиректен мажоритарен собственик на капитала на три дъщерни компании, Холдинг Пътища стана миноритарен акционер в тях.

Това стана, след като прекият собственик на трите фирми - Пътища и магистрали АД (последното над 99% собственост на Холдинг Пътища АД) се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД, Видапъстрой АД и Пътинженеринг-М АД. Това се чете в публикуваното на корпоративния сайт на Холдинг Пътища АД информация към акционерите и заинтерсованите лица в компанията.

В резултат дяловото участие на Пътища и магистрали АД се променя, както следва:

Пътностроителна техника АД от 100% на 32.17%;

Видапъстрой АД от 100% на 32.26%;

Пътинженеринг-М АД от 100% на 32.16%.

Справка в Търговския регистър сочи, че от увеличението на капитала на Пътностроителна техника АД ще се възползват регистрираното в Кипър дружество Синистро Трейд Лимитид (54.26% притежание) и Еврогруп Инженеринг АД (13.57% притежание).

Новите акционери във Видапътстрой АД са съответно кипърската Молесто Трейдинг (Оувърсийз) Лимитид (54.19%) и Прим БГ АД (13.55%).

Новите собственици на Пътинженеринг-М АД са споменатите вече по-горе Синистро Трейд Лимитид (54.27%) и Прим БГ АД (13.57%).

Днес наблюдават масирани разпродажби на акциите на Холдинг Пътища АД. До момента книжата на холдинга поевтиняват с 4.89%, до 1.36 лв. за бройка, при общ обем от 15 757 лота. Да припомним, че от понеделник компанията вече няма да е част от индекса на българските сини чипове - SOFIX.

По случая потърсихме за становище Комисията за финансов надзор, като очакваме да се отзоват на поставените от Profit.bg въпроси!

Сн.: Официален сайт на Холдинг Пътища АД