"Ворскла Стийл България", част от групата „Финанси и кредит” на украинския бизнесмен и депутат Константин Жеваго, заяви днес в открито писмо, че планираният “специален банкрут” на "Кремиковци" от настоящия собственик няма правна основа, води към извеждане на активите в друга фирма, което е в интерес само на една от страните и наподобява “картелните споразумения, което изисква разследване на антимонополните органи.

Становището на "Ворскла Стийл България" е по повод вчерашните изявления на настоящия собственик на металургичния гигант. Изтъква се, че нееднократно в българската и чуждестранната преса компанията "Ворскла Стийл България" е публикувала и публикува своята Програма за Жизнеспособност, стратегическия план за инвестиции и неотложни мероприятия по реанимацията на комбината (включително неотложна доставка на 170 хил. тона суровини и 90 млн. оборотни средства), който се намира под заплахата от спиране поради непрофесионално управление.

Всъщност комбинатът е доведен до разорение, декапитализиран, няма средства за изплащане на заплати на работниците, няма оборотни средства – предприятието е на ръба на банкрута, се казва в становището. Компанията "Ворскла Стийл България" води преговори с истинските собственици на предприятието – акционерите, кредиторите, държавата, профсъюзите – т.е. с всички страни, които са заинтересувани да запазят предприятието и работните места, да осигурят защита на екологията и да обезпечат изплащане на дълговете.

Ворскла Стийл България не може да води преговори с тези, които доведоха предприятието до банкрут, с тези, които нямат легитимния статус, необходим за продажбата на предприятието, което е в залог при притежателите на облигации и кредиторите. Подчертава се, че ако терминът “специален банкрут” в дадения случай означава “в интерес и по поръчка на един инвеститор”, то това се квалифицира като картелно споразумение и изисква разследване в антимонополните органи.

"Ворскла Стийл България" като кредитор и представител на притежателите на около 30% от облигациите е решително против всякакви задкулисни, “специални” споразумения и се обявява за честни и открити действия в интерес на всички участници в дадения процес: акционери, държава, кредитори и профсъюзи.

Всякакъв “специален банкрут” няма да бъде справедлив и може да означава извеждане на активите, неспазване на изискванията на Евросъюза по екологичните норми, съкращаване на работните места и прекратяване на погасяването на задълженията и кредитните плащания.

Източник: БГНЕС, Снимка: Profit.bg