Днес (5 март) бе подписано лицензионно споразумение между “Българска фондова борса – София” АД и Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, съобщиха от институцията.

Договорът е с предмет отстъпване на Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG на неексклузивни права за ползване на борсовия индекс SOFIX за издаване от Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG на финансови инструменти, базирани на SOFIX.

Въз основа на договора от Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG ще бъде издаден финансов инструмент Open End Index Certificate.

Сертификатът ще бъде втори поред, след като в края на миналата година ABN-Amro също издаде сертификат базиран на SOFIX.

С влизането на страната ни в ЕС прави впечатление повишаващото се доверие в капиталовия ни пазар, което се доказва както от интереса на шест чуждестранни борси към държавния дял на БФБ-София, така и от желанието на 37 инвестиционни посредници (по данни на КФН до 21 февруари 2007 г.) да извършват дейност в България.

По повод новината Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк АД коментира : „Очевидно има сериозен интерес към подобни продукти от страна на чуждестранни инвеститори, което им дава по-лесна възможност да инвестират на българския пазар. Ефектът за пазара без съмнение ще бъде положителен, тъй като както наблюдавахме досега, тези инструменти раздвижват пазара и подобряват ликвидността.”