152 млн. лева са необходимите инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България за периода 01 юли 2011 - 01 юли 2012 г. За сравнение одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи към момента възлизат на 71 млн. лева средногодишно, се казва в официално прессъобщение на дружеството, като допълват, че при одобряване на инвестиции в размер на 152 млн лв. ще бъдат изпълнени следните проекти:

55.18 млн. лв. за подмяна на 350 км мрежа средно напрежение, 150 км мрежа ниско напрежение и изнасяне на 48 000 електромера на границата на собственост;

14.85 млн. лв. за монтиране на 300 нови трансформатора и подмяна на 200 000 електромера;

15 млн. лв. за присъединяването на 6 000 нови обекта, изградени от ЧЕЗ;

40 млн. лв. за изкупуването на 35% от обектите, изградени от предприемачи;

15 млн. лв. в присъединяване на 140 производители, използващи ВЕИ;

5 млн. лв. за изкупуването на 70 броя стари съоръжения общинска собственост;

6.99 млн. лв. за монтиране на 3 300 електромера с дистанционно отчитане.

Предложението на компанията за периода юли 2011 г. - юли 2012 г. би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 1.9 ст. на киловатчас, без ДДС (13.12%). За битовите клиенти цената би била по-висока с 2.3 ст. на киловатчас (16.9 ст./квч. дневна и 11.8 ст./ квч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията - с 1.5 ст., без ДДС. Предложението е изготвено на база утвърдената от ДКЕВР структура на цената и не предвижда такса мощност под никаква форма и за нито една група потребители.

При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 197 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 31.20 лв. (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 5.40 лв. (с ДДС). Предложението се основава на реалните разходи на дружествата на ЧЕЗ, отчитайки инфлацията и инвестициите, либерализацията на пазара и енергийната ефективност.

Генерирането на необходимите приходи от 437 млн. лв. за периода не е задължително да се постигне чрез увеличение на цените за крайните потребители. То може да бъде постигнато и чрез промяна на разпределението на цената по веригата производител - доставчик. Сериозен резерв има в оптимизацията на някои процеси, свързани с обслужването на клиентите и защитата от посегателства над съоръженията от енергийната инфраструктура.

Само за последната година нанесените в резултат на кражби щети са на стойност около 17 млн. лева. Сумата е достатъчна за 300 нови трансформатора, подмяна на 200 000 електромера и изкупуване на близо 50 стари съоръжения.

При разработване на предложението на ЧЕЗ е взета под внимание необходимостта да се спазва принципа на равнопоставеност на всички клиенти, който за момента е нарушен, се казва в съобщението на дружеството. От началото на настоящия регулаторен период на ЧЕЗ се признават годишни инвестиции от 35 лв. на клиент. В същото време в Югоизточна България и Североизточна България се признават инвестиции от съответно 75 лв. и 65 лв. на клиент.

Тази диспропорция е неприемлива, като се има предвид, че компанията обслужва най-много клиенти - повече от 2 милиона - и стопанисва най-дългата мрежа - над 60 хил. км. Освен това в Западна България живее над 40% от населението на страната. Тук се намира столицата София, част от големите зимни курорти и се формира значителен процент от БВП на страната, се жалват от ЧЕЗ.

Предложението на ЧЕЗ отчита необходимостта от спешно решаване на проблема с изкупуване на съоръжения, изградени от трети страни. Поради системния недостиг на инвестиционни средства и строителния бум през последните години има забавяне при изкупуването на съоръженията за присъединяване, изградени от предприемачи. Към края на 2010 г. общата стойност на съоръженията, които трябва да бъдат изкупени, е 120 млн. лева. Подобен казус се заражда и при присъединяването на производители, използващи ВЕИ. Очаква се, че през следващите две години ЧЕЗ ще трябва да инвестира в присъединяване на подобни съоръжения около 30 млн. лева.