И Катекс е на загуба към първото тримесечие на годината

611
И Катекс е на загуба към първото тримесечие на годината

Казанлъшкият комбинат Катекс () отчете 279 хил. лв. загуба към 31 март 2008 г. при 14.7 млн. лв. печалба към същия период на миналата година. Тук е мястото да се спомене, че печалбата тогава е формирана от положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 15.29 млн. лв., сочат данните от посследният отчет на компанията.

Нетните приходи от продажби през тази година са 2.79 млн. лв., или с 14% под сумата година назад. От пласирана продукция са постъпили 2.64 млн. лв. при 2.79 млн. лв. към март 2007 г.

Като причина за намалелите приходи от продажби с 14% от Катекс сочат, че се дължи на отпадане на клиент с доставки в този период за над 50 хил. м, но от дружеството смятат, че оборотът ще бъде компенсиран в следващите тримесечия през програми за униформи на европейския пазар.

Оттам допълват още, че значим фактор в приходното перо за компанията е и отпадането на американския пазар по причина икономически нелогичните ценови нива, изисквани от клиентите и постоянна тенденция на обезценка на щатския долар. Значителна част от отпадналите обеми вече се компенсират и чрез развитието на нов по функционално предназначение асортимент - тъкани за униформени облекла.

Като неблагоприятна причина се изтъква и конкуренцията на продукти от непазарни икономики като Китай, Индия и др.

Днес акциите на Катекс поевтиняха с 4.33%, до средните 11.5 лв. при обем от 310 изтъргувани книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg