Казанлъшкият комбинат Катекс (

) отчете 279 хил. лв. загуба към 31 март 2008 г. при 14.7 млн. лв. печалба към същия период на миналата година. Тук е мястото да се спомене, че печалбата тогава е формирана от положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 15.29 млн. лв., сочат данните от посследният отчет на компанията.

Нетните приходи от продажби през тази година са 2.79 млн. лв., или с 14% под сумата година назад. От пласирана продукция са постъпили 2.64 млн. лв. при 2.79 млн. лв. към март 2007 г.

Като причина за намалелите приходи от продажби с 14% от Катекс сочат, че се дължи на отпадане на клиент с доставки в този период за над 50 хил. м, но от дружеството смятат, че оборотът ще бъде компенсиран в следващите тримесечия през програми за униформи на европейския пазар.

Оттам допълват още, че значим фактор в приходното перо за компанията е и отпадането на американския пазар по причина икономически нелогичните ценови нива, изисквани от клиентите и постоянна тенденция на обезценка на щатския долар. Значителна част от отпадналите обеми вече се компенсират и чрез развитието на нов по функционално предназначение асортимент - тъкани за униформени облекла.

Като неблагоприятна причина се изтъква и конкуренцията на продукти от непазарни икономики като Китай, Индия и др.

Днес акциите на Катекс поевтиняха с 4.33%, до средните 11.5 лв. при обем от 310 изтъргувани книжа.