В началото на тази година борсата нямаше нито една пряка връзка с друга фондова борса, с изключение на индиректната във Варшава. От май месец насам, благодарение на „Шумът на парите“, който е организиран от Profit.bg, е изградена директна връзка с Румъния, коментира в интервю за Profit.TV Илиян Скарлатов, главен изпълнителен директор на KBC Securities България.

В тазгодишния форма “Шумът на парите“ бе поставена цел да има връзка с Виена и тя се случи през миналата седмица. Тоест в десетият месец на тази година вече има две директни връзки с две европейски борси, което показва едно много добро развитие на БФБ към отваряне към Европа, заяви още Скарлатов.

Като се добави и индиректната връзка с Варшава, вече български дружества могат да бъдат листвани на три различни от българския пазари.

Независимо кой е купувачът на БФБ, разликата няма да бъде усетена моментално. За да се види осезаема разлика и подобрение в ликвидността, трябва да минат между 12 и 18 месеца от встъпването на новия собственик във владеене. Вълшебна пръчица няма и не може всичко да се случи за една нощ, смята Скарлатов. Посоката обаче е правилна, допълва той.

В горния контекст, разлика от тези връзки, които имаме с Виена и Румъния, няма да се види веднага. Това е една инфраструктура, която предстои да се капитализира.

Всяка една тема, свързана с данъци, които трябва да бъдат платени от някого, са много актуални, коментира Илиян Скарлатов все по-често повдиганата тема за данъка върху капиталовите печалби.

Ефектът на облагане на капиталовата печалба с данък ще има много негативни ефекти, ще повлияе на ликвидността и на атрактивността на пазара.

Важно е да видим и кой ще бъде засегнат от този данък. Най-големите инвеститори на БФБ са пенсионните фондове. Те ще са засегнати най-много. Печалбите, които реализират, инвестирайки в акции, а те могат да инвестират до 30% от активите си в размер на около 4 млрд. лв., ще бъдат облагани с този данък, посочи Скарлатов.

Става въпрос за всякакъв вид акции, не само български. Така че в бъдеще този данък ще бъде взет реално от бъдещите пенсионери. Важно е да се каже, че това е идеен проект за данък.

Когато се говори за идеи, трябва да видим какви са идеите в другите развити държави, защото данъчното облагане в една развита икономика е много по-различно от това в една развиваща се такава. Така, например, идеята на щатския кандидат-президент Мит Ромни е доходите от лихви, капиталови печалби и дивиденти на всички домакинства в САЩ с доходи до 200 000 долара да не бъдат облагани.

И това е в една държава, която е една от най-либералните в света, която има огромен дефицит и дълг и се говори за въвеждането на такива облекчения, посочва Скарлатов.

В България, където няма дефицит, няма дълг и е една развиваща се икономика, която трябва максимално да оставя пари в домакинствата и в бизнеса, се лансират идеи за облагане на доходите от лихви и на капиталовите печалби, което е икономически непонятно.

Най-значимото събитие до края на годината ще бъде приватизацията на миноритарния дял на ЧЕЗ. Първите две дружества бяха приватизирани и остава единствено ЧЕЗ. Нататък по-далеч от ноември не мога да кажа, защото има избори в САЩ, които ще предопределят по-нататъшното движение на световните индекси, допълва специалистът.

Минавайки в следващата година, предстоят нашите избори, така че всички ще заемат дефанзивни позиции. Мисля, че до септември догодина няма да има промяна, нещата ще са както си ги знаем, тоест ниски обороти, по петдесет минути без сделка, тоест трябва да проявим търпение, докато има поле за по-добра изява.