Общото събрание на Стара планина Холд ще вземе решение за обратно изкупуване на до 3% от собствените акции, става ясно от съобщение на X3News.

Срокът за извършване на изкупуването ще е не по-дълъг от 5 г. от решението на събранието, а минималната цена ще е равна на среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване.

Максималната цена по изкупуването ще е 75% от максималната среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване.

Акционерите на холдинговото дружество ще вземат решение и за увеличение на капитала на компанията до 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции в срок от пет години от регистриране на тази разпоредба на устава в търговския регистър.

По-рано и дъщерните компании на Стара планина Холд – Елхим Искра, М+С Хидравлик и Хидравлични елементи и системи също обявиха намерения за обратни изкупуания.

„Планираните операции показват едно добро отношение към инвеститорите, като се очаква те да стабилизират пазара и ограничат амплитудите на цената“, каза за Profit.bg преди две седмици Николай Митанкин, ДВИ на Стара планина Холд АД.

До момента книжата на дружеството се търгуват на нива от 5.34-5.40 лв. за брой.

Снимка: БГНЕС/EPA