IBM отбелязва днес своята стогодишнина от основаването си на 16 юни 1911 година, отбелязвайки рождения си ден с удряне на звънеца на Нюйоркската фондова борса.

Историята на компанията е поредица от много ключови етапи - от инвестиране в изследователски лаборатории по време на Голямата депресия, до разработването на първия твърд диск, който постави началото на индустрията за съхранение на данни, изобретяването на UPC кода и първия персонален компютър IBM, с който започва компютърната революцията, както и суперкомпютъра Уотсън.

Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на компанията Самюел Палмисано идентифицира ключовия урок, който компанията е научила през изминалия един век - за да успееш в дългосрочен план, трябва да управляваш в дългосрочен план.

"IBM оцеля и се разви през изминалото столетие, оставайки вярна на нашите основни ценности, и същевременно с готовност да промени всичко останало. Това ни позволи да трансформираме технологиите, бизнеса и обществото през нашия първи век и ние вярваме, че ще имаме възможност да постигнем дори повече през следващото столетие", споделя Палмисано.