Бойко Костов бе избран за новия председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) на общо събрание на организацията, проведено на 21 април 2011 г. Той поема длъжността от проф. д-р на ик. н. Михаил Динев, който оглавяваше института за два последователни мандата - максимално разрешените съгласно устава на организацията.

Бойко Костов е досегашен член на УС на ИДЕС и има 17 годишен одиторски стаж, с повече от 100 публикации и над 10 книги по счетоводни и данъчни проблеми. Завършва УНСС със специалност Счетоводна отчетност на външната търговия и има следдипломна квалификация по „Бизнес администрация". Владее английски, френски, руски и сръбски езици.

Той бе избран с 284 гласа от общо 557 участвали в гласуването. Неговият мандат започва от 21 април 2011 г. и е с продължителност три години.

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители е национална професионална организация за всички дипломирани експерт- счетоводители в България. Мисията му е да предостави на своите членове ресурса, информацията и ръководството, необходими за извършването на високооценени професионални услуги в полза на инвеститорите, обществото и клиентите.

Институтът е създаден през 1996 г. и е приемник на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в България. Понастоящем регистрираните одитори в България са 622 души, а специализираните одиторски предприятия - 92 на брой.

ИДЕС е член на Международната федерация на счетоводителите (IFAC), Международна федерация на експерт-счетоводителите франкофони (FIDEF), Европейска федерация на счетоводителите (FEE), Федерация на експерт-счетоводителите от средиземноморските страни (FCM) и участва активно в дейността на Партньорство за развитие на счетоводството в страните от югоизточна Европа (SEEPAD).