Идеята за публично предлагане на миноритарни държавни дялове от енергийни компании обедини ръководствата на Българска фондова борса и на седем браншови организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българска асоциация на управляващите дружества, Българска стопанска камара, Българска Търговско-Промишлена Палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Същите изпратиха общо писмо до премиера на страната Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, с което отправиха предложение за насърчаване развитието на българския капиталов пазар чрез приватизация на компании през БФБ.

От подписалите страни писмо отчитат, че неблагоприятното развитие на капиталовия пазар в България през последните години, както и неговото силно изоставане от пазарите в региона, налагат вземане на незабавни мерки с цел насърчаване на развитието му и подобряване на бизнес климата в страната.

„Според нас най-значителната мярка включва осъществяване на публично предлагане на миноритарни държавни дялове от енергийните компании - Български енергиен холдинг, Булгартрансгаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгаргаз, Електроенергиен системен оператор, ТЕЦ Марица Изток 2, електроразпределителни дружества", отчитат заинтересованите страни, посочени по-горе.

В документа се казва още, че продажбата на държавни пакети през фондовия пазар може да послужи отново като катализатор за възстановяване на капиталовия пазар. Същите очакват предлагането да привлече силен външен инвеститорски интерес, като не бива да се подценява и чисто фискалния ефект от продажбата на пакети от цитираните дружества и генерирането на приходи в полза на бюджета.

Обединените от идеята БФБ и организации считат, че липсата на подкрепа от страна на правителството за развитие на капиталовия пазар допълнително би влошило неговото състояние, при което вредите ще бъдат понесени от българския бизнес, осигурените лица, инвеститорите и не на последно място от борсовия оператор.

Що се отнася до сегашното състояние и проблемите на капиталовия ни пазар, в писмото се казва, че пряко засегнати интересите на широк кръг от институции като управляващи дружества, инвестиционни посредници, публични дружества, пенсионни фондове, търговски банки, както и над 3 000 000 български и чуждестранни участници.

„Българският капиталов пазар спря да осъществява основната си функция на финансово посредничество, от което силно пострадаха редица компании, които загубиха важен източник за финансиране на своята дейност", пише в документа. „Изтичането на капиталови потоци през последните години, както и липсата на нови такива може да окаже негативно влияние върху динамиката на валутните резерви на страната".

С възникването на икономическата криза българският капиталов пазар претърпя чувствителни загуби. Борсовите индекси в България бяха сред най-губещите в световен мащаб, като реализираха спадове в размер на 70%, спрямо стойностите си от края на 2007 г.

Пазарната капитализация на публичните дружества в България също отбеляза значително намаление. Ако към края на 2007 г. тя се равняваше на 28.9 млрд. лв., или 44% от БВП на страната, към края на февруари 2010 г. пазарната капитализация на публичните дружества достигна 11 млрд. лв. или 17% от БВП.

„По този си показател България е на едно от последните в Европа места и това е основна причина чуждестранните капиталови потоци да я заобикалят през последната година. През 2009 г. капиталовият ни пазар бе сред най-лошо представилите се в региона. Реализираните обороти също спаднаха до критичен минимум от около 500 хил. лв.", се отчита в писмото.

Подписалите документа заинтересовани страни не пропускат възможността да припомнят, че за разлика от България, капиталовите пазари в региона като Полша, Чехия и Румъния се представят далеч по-успешно на фона на икономическата криза, като успяват да привлекат чуждестранни инвеститори и да запазят важното значение на фондовия пазар за икономиката. Според тях това е така, защото отделните правителства са изразили ясна подкрепа за капиталовия пазар, което намери изражение в ефективното му използване за приватизационни сделки и продажба на миноритарни пакети от енергийни дружества като Transelectrica и Transgaz в Румъния, CEZ в Чехия, PGNIG, Grupa Lotos, PGE, ENEA в Полша и др.