Най-голямата верига магазини за мебели в света Ikea обяви рекордни годишни продажби, стимулирани от бързия растеж в страни като Полша и Китай, съобщава ВВС.

Продажбите на компанията са нараснали до 34.2 млрд. долара в годината до август. Веригата отвори 12 нови магазина, които помогнаха за нарастването на общите продажби със 7.1%, но увеличението беше по-малко от растежа от 11% в предишните 12 месеца.

Продажбите в магазини, отворени преди повече от една година, са се повишили с 5%, като равнището се запазва непроменено спрямо миналата година. Шведската компания съобщи, че продажбите в Полша са се увеличили с около 20%, с което страната се превръща в най-бързо растящия пазар, а Австралия и Канада също се представят добре.

Германия продължава да е най-големият пазар на компанията, следвана от САЩ. Ikea ще открие първите си магазини в Индия и Сърбия тази година и вече има 340 в 28 държави. Но експанзията в Русия беше замразена, тъй като Ikea опитва да разреши „редица стари правни спорове“.

Освен че е отворила 12 нови магазина в последната година, Ikea е открила 19 електронни магазина в цял свят в отговор на променящото се поведение на клиентите. Неотдавна компанията започна да предлага стоки онлайн, които могат да бъдат доставяни до дома или да бъдат вземани на място. Това беше промяна спрямо традиционния модел на компанията, при който клиентите пазаруваха само на място.

По-рано тази година изпълнителният директор на Ikea Петер Агнефял съобщи, че очаква компанията да обяви годишни продажби от 50 млрд. евро до 2020 г.