Индексите не намират посока

662
Индексите не намират посока

Изминаха три борсови сесии за тази седмица, в които индексите не намират посока. Нека да припомним, че три от тях затвориха в понеделник на положителна територия. Във вторник същите се понижиха, а днес също три от индексите са оцветени в зелено.

Повишения има при SOFIX (+0.44%, 479.29 пункта), BG TR30 (+0.66%, 362.13 пункта) и BG REIT (+3.05%, 49.71 пункта). Единственото понижение е за BG 40 (-0.53%, 128.72 пункта).

Общият оборот на регулирания пазар надвиши с малко 817 хил. лв. През деня се търгуваха акциите от 81 емисии. Ръст в цената има при 41 от книжата.

След вчерашния спад при банковите книжа, днес наблюдаваме известно възстановяване на цените - ЦКБ (+0.99%, 1.54 лв.), ПИБ (+0.34%, 2.96 лв.). Акциите на КТБ поскъпнаха с 1.71% и затвориха на крачка от 60-те лв. - 58.99 лв. Сесията не донесе изменение при книжата на БАКБ. Вероятната причина за натиска върху банковите книжа във вторник бе допускането на БНБ, че лошите кредити могат да достигнат 16% в края на 2009 г. Въпреки това, банковата система е стабилна и банките продължават да реализират печалби, допълниха в тримесечния си анализ от Централната банка.

Акциите на Еврохолд България поскъпнаха с 1.31%, до последните 1.55 лв. за лот. Да припомним, че днес се проведе годишната среща на мениджърския екип на Еврохолд България с инвеститори. Очаквайте подробности за срещата.

С 0.65%, до 1.39 лв. за лот, поскъпнаха книжата на Билборд. Събитията около компанията от последните дни са свързани с представената от нея на Webit Expo & Conference най-нова технология на 3М за изграждане на мултимедийни екрани чрез система за задна прожекция, наречена Vikuiti TM.

Тазгодишната специална награда на Съюз Произведено в България, предназначена за български фирми, производители на продукти с рекламно предназначение отиде при Билборд. Публичната компания бе отличена за значително присъствие в областта на външната реклама.

Акциите на Зърнени храни България отчетоха ръст от 0.81% и приключиха сесията на 0.75 лв. за лот.

По-рано днес стана ясно, че Министерският съвет е приел предложенията за промени в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогорива. С измененията в нормативната база ще се въведе задължително изискване за смесване на дизеловото гориво с биодизел. Целта е преодоляване на констатираното изоставане при изпълнение на националните цели, свързани с потреблението на биогорива в транспорта, прилагане на разпоредбите на закона и ефективен контрол на тяхното изпълнение.

Търговците на горива за транспортни нужди ще трябва да предлагат дизел, смесен с биогорива в следното процентно съотношение -

от 1 март 2010 г. - със съдържание на биодизел минимум 2%;

от 1 септември 2010 г. - със съдържание минимум 3%;

от 1 март 2011 г. - със съдържание минимум 4%.

В срок от 2 месеца от влизането на всяка една стъпка бензиностанциите ще трябва да предлагат само съответстващи с тези изисквания дизелови горива.

Днес акциите на Стара планина Холд се върнаха на 2-та лева, което е повишение от 2.57%.

Зелена вълна е заляла европейските пазари към 14.50 ч. Британският FTSE 100 отчита повишение от близо 2 на сто, до 5 255.99 пункта. Френският CAC 40 расте с 2.05%, 3 879.24 пункта, а повишението при германският DAX е от 2.36%, 5 848.98 пункта.

Преди броени минути станаха ясни и финансовите резултати на втората най-голяма щатска банка по активи JPMorgan Chase & Co обяви за трето тримесечие на 2009 г. Печалбата на финансовата институция за периода надхвърля очакванията на анализаторите след ръст в приходите от продукти с фиксирана доходност.

Печалбата на банката нараства до 3.59 млрд. долара, или 82 цента на акция, в сравнение с 527 млн. долара, или 9 цента печалба на акция, за същия период година по-рано в разгара на финансовата криза.

Анализатори прогнозираха 20 цента печалба на акция, според проучване на Bloomberg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg