Днес от Комисията за финансов надзор наложиха окончателна забрана на мажоритарните акционери на ИНО АД, Танчо Михайлов и на ЗИНО АД, Техмаш ООД за отправяне на търгови предложения към миноритарните акционери на двете публични дружества, което е втори пореден отказ на надзора.


Забраната е с продължителност от 6 месеца. И двамата търгови предложители възнамеряваха да отпишат дружествата от публичния регистър на КФН. Упълномощеният инвестиционен посредник в процедурата за обратно изкупуване на ценни книжа е Евро Финанс АД.

В края на септември Танчо Михайлов и Техмаш ООД изпратиха до Българска фондова борса уведомление за търгово предложение за обратно изкупуване акциите на останалите акционери в ИНО АД и ЗИНО АД. Офертата на Танчо Михайлов, който контролира пряко и чрез свързани лица 91.68% от капитала на ИНО АД, за обратно изкупуване на останалите 3 509 книжа бе за 1.67 лв. за акция.

От страна на казанлъшкото Техмаш ООД предложението към миноритарните акционери бе от 1.55 лв. за акция. Компанията контролира пряко и чрез свързани лица 91.68% (38 689 акции) от капитала на публичното ЗИНО АД. Обект на предложението са 3 509 броя ценни книжа.

Надзорът не одобри двете търгови предложения и ги върна за корекции. В началото на този месец мажоритарните акционери актуализираха цените на своите оферти. Предложението към акционерите на ИНО АД бе повишено от 1.67 лв. на 16.16 лв. за акция. От Техмаш ООД съответно коригираха офертата си от 1.55 лв. на 15.83 лв.

Публичното дружество Зино АД бе преобразувано чрез отделяне по смисъла на чл. 262в от ТЗ на новоучредено дружество Ино АД в края на миналата година. Новообразуваното дружество пое част от активите и пасивите на Зино АД.

Срещу всяка акция от капитала на Зино АД всеки акционер (към 8 декември 2006 г.) придоби една акция от капитала на Ино АД.