Компанията за производство и търговия с петролни продукти Инса Ойл инвестира 25 млн. евро в модерна инсталация за производство на горива от най-висок клас. Системата ще бъде въведена в експлоатация в средата на октомври т.г. Тя е от типа сяроочистка и ще разшири собственото производство на компанията с до 115 000 тона гориво годишно, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Инсталацията прилага съвременна технология за производство на максимално пречистени от сяра горива като използва метода на десулфуриране на средно дестилатни фракции чрез водород. В резултат от октомври т. г. фирмата ще предлага дизелово гориво, отговарящо на европейския стандарт Евро-5.

Според него съдържанието на сяра в горивото не може да надвишава 10 частици на един милион (10 ppm). Произвежданият от инсталацията промишлен газьол също ще отговаря на строгите европейски изисквания, които влизат в сила от следващата година. Състава на сяра в него не може да бъде повече от 0.1%.

Системата гарантира производството на горива с по-високо качество и с минимално отделяне на серни оксиди в атмосферата при употреба, което намалява вредното влияние върху околната среда. Полученият при преработката сероводород не се изгаря във въздуха, каквато е била масовата практика в миналото. Вместо това той се разгражда до елементарна сяра, която е безвредна. За изграждането на новата сяроочистка Инса Ойл има издадено комплексно разрешително от МОСВ от началото на 2009 г.

Инвестицията ще разкрие над 50 нови работни места в компанията.

Компанията е част от групата Инса. В нея влизат още Инса Газ - търговска база за съхранение и търговия с газ пропан-бутан, Инса Порт - складова петролна база с транспортен ЖП и авто терминал, компанията за производство на моторни, трансмисионни и индустриални масла Инса ЕООД и медицинският център Св. Елисавета.

В компаниите работят над 450 души. Платените данъци от фирмите в групата за 2008 г. възлизат на над 28 млн. лв.