Инса Ойл сезира в четвъртък с писмо министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков за неправомерни действия на директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

„Въпреки коректното ни съдействие по време на всички проверки и на всички контролни органи, в това число митническите, в последните месеци дружеството ни е обект на безпрецедентна и мащабна кампания от директора на Агенция Митници за злепоставянето ни и може би за довеждането ни до фалит", се казва в писмото на компанията.

По тяхна информация кaпанията се изразява в публично злепоставяне, отнемане на лицензи в противоречие със закона, вменяване на компанията на незаконни задължения, отказ от административно обслужване и въвеждане на несъщуствуващи законови изисквания по отношение на дружеството.

Инса Ойл ще сигнализира и европейските комисари по данъчно облагане и митнически съюз, административни въпроси, одит и борба с измамите, както и по икономика и финанси. Компанията ще заведе и граждански иск срещу Ваньо Танов.

„Изумени сме от факта, че директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов обявява публично резултати от митническа проверка много преди тя да е приключила и преди да е издаден ревизионен акт. Това е сериозно нарушение на законова забрана за неразпространение на данъчната и служебна тайна и по-специално на чл. 4 и чл. 73 от ДОПК. Задължението за спазване на законите в страната се отнася и за директора на Агенция "Митници", въпреки желанието му по този начин да подсказва какво иска от своите подчинени", се казва още в писмото.

До момента дружеството не е получило акт от Агенция „Митници" за дължими акцизи на стойност 59 млн. лв. Ревизията в компанията продължава и трябва да приключи на 17 декември, обяви на пресконференция вчера собственикът на групата компании Инса Георги Самуилов.

В цялата си история компанията няма наложени митнически или данъчни актове за тежки нарушения. Сред клиентите на дружеството са близо 30% от българските общини, както и училища и социални домове. Горивото на Инса Ойл се ползва и от институции като Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, БДЖ и други. От един месец то доставя гориво и на Агенция Митници, обяви Георги Саумилов и увери, че не вижда как за подобни институции може да се твърди, че са фантомни структури.

Годишното производство на тежко гориво на компанията възлиза на около 60 хил. т. при средно годишно потребление в България от около 330 хил. т. „По закон и спецификации това гориво не може да бъде ползвано за автомобили, но ако някой прави това след като го е купил от нас, той сам си носи отговорността", заяви Георги Самуилов.

Внесените от фирмите в групата данъци за 2008 г. са в размер на над 28 млн. лв. До края на септември 2009 г. внесените данъци и акцизи само от Инса Ойл са на стойност над 19 млн. лв.

Сн.: Инса Ойл